„Медијатори апсолутно потребни, есенцијални за ефективност доносиоца одлука, као и ефективно лидерство“ – Проф. др Сем Портоликио

У Националној академији за јавну управу, 11. 4. 2022. у 11н, prof. др Сем Портоликио, предавач на Џорџтаун Универзитету у Сједињеним Америчким Државама и на Манхајм пословној школи у Немачкој одржао је предавање на тему: Лидерске вештине за ново доба. Предавање је било могуће  пратити уживо и путем онлајн платформе. Мастеркласу, према подацима НАЈУ, присуствовало је преко 800 запослених из јавне управе.

Након предавања, професор Портоликио, за магазин Медијатор је говорио о Србији, разлици између менаџера и лидера, о значају комуникационих вештина и медијатору као важној особи, која је неизоставни  део савременог лидерства.

“Лидер је особа која излази са визијом/идејом  коју други људи нису у могућности да понуде. Лидер формира визију која врло често људе може одвести у правцу који им није пријатан, који не желе. Зато лидер мора поседовати добре вештине убеђивања и комуникације. Дакле, они имају визију  али стварају речи тако да придобију људе да прате ту визију чак и кад им није пријатно или онда када би требало да раде нешто што не желе. Менаџер је чврсто везан за већ постојећу визију и брине се о томе да су прави људи на правим местима и да свако од њих јасно зна шта му је задатак који траба да изврши и брине о томе да се задаци извршавају. ”

На питање ко је склонији ризику др Сем Портоликио кратко одговара да је сама визија понекад највећи ризик: “ Где ће она одвести вашу организацију,.., где ће одвести та визија вашу земљу,…,  то понекад може само по себи бити ризик. Док менаџер  доноси постепене одлуке, лидери стварају нешто што (може се десити) може бити за 180 степени на погрешном трагу и онда кроз историју буде декларисан као неко ко је направио једну од највећих грешака. За менаџера је веома тешко да прихвати такву врсту ризика ”

Да ли је добро имати медијатора унутар компаније и у случајевима када се не разумемо најбоље ангажовати га?

„Апсолутно да. Да.“

„Заиста мислим да су медијатори апсолутно потребни, есенцијални за ефективност доносиоца одлука, као и ефективно лидерство, јер врло често наступамо врло емоционално, уносимо предрасуде, док медијатор нам може помоћи да се одмакнемо корак уназад од пристрасних разговора, како би боље сагледали сам проблем.“

Медијатор пружа боље сагледавање проблема. Данас сам говорио о интересу и о томе колико је важно да се бавимо интересом друге стране, а не крајњим циљем. Нисмо способни да то сами извучемо на површину, веома је тешко,  и ту је улога медијатора веома јасна.

Говорио сам о томе колико је важно да разумемо интересе друге особе и приказао на примеру поморанџе. Медијатор је особа која у томе може помоћи, која помаже да видимо, не само где желимо отићи, већ зашто тамо желимо стићи. Помаже нам да не гледамо само крајњи циљ, већ зашто нам је потребно његово остварење.“  (На крају текста пример конфликта око поморанџе.)

У свом предавању, кроз практичне вежбе, др Сем Портоликио је приказао шта је то што чини иновативно лидерство новог доба и сумирао: “Лидер мора да види оно што није очигледно и што други не виде. Мора да примећује ствари и да паметно предвиђа користећи претходна искуства”.

Кроз предавање акценат је био на комуникационим вештинама, вештинама преговарања, доброг запажања и предвиђања.

Професор Портоликио нам је још рекао да је једно од првих међународних путовања било управо у Србију,  а  једна од омиљених породичних  фотографија потиче управо из Србије. Као интернационални предавач обишао је преко 80 земаља, а Србија је била међу првима. Искуства из Београда, Крагујевца и Златибора наводи као главне “кривце” који су му помогли да се определи за  животни позив. Допадају му се људи, енергија, посебно храна. “Србија је место где сам се заљубио у сладолед са шлагом. Сад имам 25 кг више него када сам почео да предајем… мораћу да се дружим са Новаком како бих се вратио у форму” – за крај разговора као да нам се помало жали професор Портоликио.

Осмишљавањем и реализацијом пројекта “11. у 11н”, уз помоћ Фондације Ханс Зајдел, директор НАЈУ изашао је из оквира традиционалног, “уштогљеног”, стереотипног  управљања. Као идејни творац пројекта “11. у 11н”, слободно можемо рећи да је в.д. директора  Националне академије за јавну управу Дејан С. Милетић, примером показао како изгледа лидерство у новом добу кроз иновативни приступ едукацији запослених у јавној управи која за последицу има ефикаснију управу у служби свих грађана.

У неком наредном чланку преносимо разговор са в.д. Националне академије за јавну управу проф. др Дејаном С. Милетићем.

Видимо се 11. у 11н

Пример поморанџе је чест пример који и сами медијатори користе на својим обукама. Особа А и особа Б желе поморанџе. Нема довољно за све… Конфликт светских размера на видику. Медиjaтор усмерава разговор, постављајући отворена питања, као нпр. зашто желе поморанџе…. Након неког времена долазимо до одговора особе А а то је да жели да направи џем/слатко, док особа Б жели да направи цеђени природни сок од поморанџе. Кроз наставак разговора сазнајемо да се џем од поморанџе прави само од коре поморанџе. Сок, или чувена „цеђена“, знамо, прави се од пулпе поморанџе. Долазимо до тога да ни једној страни, суштински није била потребна поморанџа већ само неки њен део. Особе једноставно нису виделе тако очигледну ствар. Иначе се каже да је оно што је најочигледније и најтеже доказиво, често и најтеже уочљиво. У сваком случају кроз успешно навођену комуникацију долазимо до решења које је ВИН-ВИН за стране у спору. Највиши ниво начина решавања конфликта јесте сарадња. Особа Б је нацедила сок а особа А добила кору за џем/слатко од поморанџе. А за вас осим поуке дајемо и рецепт за слатко од поморанџине коре.

СЛАТКО ОД ПОМОРАНЏИНЕ КОРЕ

Састојци/количина

поморанџина кора 300 г

шећер 300 г

Како припремити

Поморанџе добро опрати, засећи корицу ножем (као кад се сече лубеница) и пажљиво је одвојити. Ставити је у шерпу, налити водом и кратко прокувати. Избацити воду и сипати нову, опет прокувати и исто урадити и трећи пут.

Корице морају мало омекшати. Оцедити их и прохладити. Сваку увити као мали ролат.

Чистом иглом и белим концем проћи кроз увијену корицу и онда добро везати у чворић да се не може одвезати У шерпу ставити шећер и само мало воде, толико да прекрије шећер, ставити корице и заједно кувати као и свако слатко.

Оставити да се охлади, пресећи конац и извући га напоље. Послагати корице у теглу и прелити *сирупом од кувања.

Менаџер или лидер? Који ће пре у формалној атмосфери одреаговати неформално и поделити рецепт?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.