КРИВИЧНА ДЕЛА ПРОТИВ ЗДРАВЉА ЉУДИ

КРИВИЧНА ДЕЛА ПРОТИВ ЗДРАВЉА ЉУДИ – казне за оне који прекрше закон

Једанаестог фебруара 2020. Светска здравствена организација је објавила име за болест коју изазива нови корона вирус – КOVID – 19.

Једанаестог марта 2020. Светска здравствена организација је КOVID – 19 окарактерисала као пандемију.

Сходно Светској здравственој организацији, о пандемији можемо говорити када се испуне три доле наведена услова :

– Појава новог, непознатог обољења;

– Узрочници обољења доводе до инфицирања људи и тешких последица;

– Узрочници болести се изузетно брзо шире и задржавају међу популацијом.

Генерални директор Светске здравствене организације је том приликом указао да никада до сада није виђена пандемија која може бити контролисана.

Tedros – Adhanom Ghebreyesus је инсистирао да у циљу спасавања живота потребно је да се онемогући или смањи трансмисија , што значи проналажење и изоловање што већег броја случајева као и стављање у карантин њихових најближих контаката. Том приликом у Женеви је истакао неопходност тестирања сваког случаја сумњивог на КOVID 19 у циљу да се успори трансмисија.

Шестог марта 2020. jе у Републици Србији забележен први случај особе која је заражена корона вирусом.

Бојана Богојевић, Правник, Тренер, Консултант за корпоративно управљање

Kривични законик Републике Србије у глави 23 предвидео је кривична дела против здравља људи.

За тренутак у коме се налазимо моја је дужност да читаоце опоменем да је напред наведени KЗ у члановима 248. И 249. предвидео два изузетно важна кривична дела .

Члан 248. Се односи на кривично дело непоступања по здравственим прописима за време епидемије где је у једном ставу предвиђено : “ Kо за време епидемије какве опасне заразне болести не поступа по прописима, одлукама или наредбама којима се одређују мере за њено сузбијање или спречавање, казниће се новчаном казном или затвором до три године.”

Док члан 249. регулише кривично дело преношење заразне болести :” Kо не поступа по прописима, одлукама или наредбама за сузбијање или спречавање заразних болести, па услед тога дође до преношења заразне болести, казниће се затвором до три године.”

Нарочито је потребно скренути пажњу на члан 259. којим се уређују тешка дела против здравља људи где је одређено да :

– Ако услед дела из чл. 249, законика, неко лице буде тешко телесно повређено или му здравље буде тешко нарушено, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

– Ако је услед дела из чл. 249 овог законика наступила смрт једног или више лица,

учинилац ће се казнити затвором од две до дванаест година.

Имајући у виду све горе наведено, као и нажалост забележен изузетно друштвено неодговоран однос појединаца који би требали да се налазе у карантину или изолацији према одлуци надлежних органа и својим поступцима анулирају све напоре одговорних верујем да ће исти након стављања у изглед кривичних дела да размисле да ли ће уместо у изолацији бити у кафићу и доводити у питање животе вас, ваше деце, родитеља и на крају свих нас.

Да ли се икада ти исти запитају шта уколико својим понашањем угрозе животе здравствених радника, оних од којих сви зависимо и да њихова неодговорност може довести до смртних случајева?

Хајде да сви заједно будемо појачано одговорни, да апелујемо на сва лица из наше околине, путем друштвених мрежа да поштују одредбе Закона јер тако ћемо имати будућности и учинити добро дело за себе, своје ближње и своју земљу.

Јер : “ Србија је вечна док су јој деца верна.”

Бојана Богојевић

Дипломирани правник са положеним правосудним испитом

Специјалиста за корпоративно управљање

Eксперт за ЕУ

UN Accredited Climate Change Teacher

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.