Дођох, видех, направих и објавих

ОДУШЕВЉЕЊЕ МЕДИЈАЦИЈОМ

Од кад сам први пут чула за медијацију до данас, њена сврха не престаје да ме одушевљава.

За медијацију сам први пут чула пре нешто мање од две године од колегинице са  студија. Она је прошла обуку и кад смо се чуле после неког времена, у неком неформалном разговору, рекла ми је чиме је окупирана. Питала сам је: шта је то? Добила сам опширан одговор. А, не. Не можете замислити моје одушевљење да “тако нешто постоји” и да ја могу бити део тог процеса. Знате колико је прошло од разговора мене и моје пријатељице док нисам отишла на прву обуку за медијатора? Чим се прва обука организовала ја сам била учесник исте :), а неколико месеци касније се уписујем у Регистар Посредника и добијам лиценцу од Министарства правде (23.01.2020.) за медијатора.

ИДЕЈА ИЗ ПОТРЕБЕ

Моје одушевљење ни до данас није престало и мислим да никада неће, а разлог томе је што сам о конфликтима и сукобима, заправо размишљала медијаторски а да то нисам ни знала. Нисам знала да постоји званична могућност мирног, вансудског решавања сукоба и спорова. Замислите! У времену 4. Индустријске револуције ја нисам обавештена! У времену информационих технологија, где се информације пласирају и прослеђују у делићима секунде, ја не знам за медијацију! А ако нисам ја обавештена, колико тек има људи који нису чули о медијацији. Не знају да постоји хумана могућност решавања спора. Могућност, која би им оплеменила живот, било да имају или немају сукоб.

МИСИЈА И ВИЗИЈА

У доба када је доступност информацијама толико једноставна, приступачна, ја не знам за племенит начин вансудског решавања сукоба! И  сада вам се, већ, назире разлог оснивања магазина. Народ се мора информисати!

СВАКИ ЧОВЕК ИМА ПРАВО ДА ЗНА:  ДА НА ХУМАН НАЧИН МОЖЕ РЕШИТИ СВОЈ СУКОБ, ДА СА СВОЈИМ РЕШЕЊЕМ РЕШАВА СУКОБ И ДА У МЕДИЈАЦИЈИ НЕМА ГУБИТНИКА.

То ће бити, и већ јесте наш основни задатак да информишемо  грађанство, али и стручну јавност о медијацији , њеној примени, значају, едукацији…

Не знам шта је био разлог неинформисаности ( рецимо да смо преплављени и затрпани небитним и бескорисним информацијама, а овако животно важне, едукативне и значајне информације не могу да испливају на површину и нађу пут до сваког становника од толике количине безначајних информација. Неки мисле да је намењено стручној јавности, други се воде тим кога занима наћи ће (па мене је занимало, али да ми пријатељица није рекла, ко зна када бих се заинтересовала за Медијацију зато што асоцира на медитацију) и опет се показало да су људи најбоља реклама)) али знам да ћемо учинити све да то променимо.

МЕДИЈАТОР МАГАЗИН

Наш први број је настао у кризним временима. У времену болести, коју изазива вирус САРС КОВ2, знане као Ковид19. Иако се идеја родила нешто раније, “принудни услови” су заправо били идеални (за онога ко хоће тако да посматра и вештим људима у процесу управљања променама) за нови вид креативности и стваралаштва. Те тако, искористисмо ову ситуацију и повукосмо један брз потез из ког као резултат настаде: Светски магазин МЕДИЈАТОР .

С обзиром да улазимо на глобално  тржиште, идеја је да се ширимо брже него овај вирус и да уђемо у све поре друштва како би из истог извукли најбоље и проследили даље до свих који не знају за медијацију, до грађанства и стручне јавности ( изненадили би се колико оних за које сте сигурни да би требало да вама пруже информацију о медијацији заправо не знају ништа). Идеја је и да повежемо све медијаторе и организације од интереса и да заједно учествујемо у креирању новог мирољубивијег и хуманијег друштва.

Наравно, да очекујемо помоћ у томе од свих медијатора у целом свету, као и организација које се баве мирним вансудским путем решавања спорова, али и судова, привредних и образовних институција, локалних заједница  и државних институција и органа.

Сви треба да дају свој допринос да корисне информације допру до оних којима могу одмах бити од користи одмах или у неком будућем времену!   Медијатор магазин је први специјалистички магазин у свету и као такав ће бити и препознатљив.

Свим сарадницима, који су радили на првом броју, се захваљујем на сарадњи и поверењу. Честитам им на још једном историјском моменту за медијацију, али и за њих саме. Без обзира на сутра, ушли сте као стручни сарадници у Импресум првог броја часописа Медијатор!

Нела Савић

1 коментар

  1. Zvucu jako interesantan vas clanak, mislim da cemo imati dosta toga jos da procitamo u novom Magazinu. Bravo samo nspred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.