ОСНОВНА ОБУКА ЗА МЕДИЈАТОРЕ – ВАЖНО ЈЕ КО ВАМ ЈЕ МЕНТОР

На улазу у Стеленбошки Универзитет у Јужној Африци стоји следећи натпис:

„За уништење било које нације не требају атомске бомбе и далекометне ракете, потребно је само смањење квалитета образовања и дозвола преписивања и варања на испитима. Пацијенти умиру од руку таквих доктора. Зграде се руше од руку таквих инжењера. Новац се губи из руку таквих економиста. Правда нестаје поред таквих јуриста и судија. Крах образовања је крах једне нације.

Живимо у времену где се заборавило на квалитет. Једино што је важно јесте квантитет, па тако „штанцујемо“ дипломе, професоре, тренинг тренере, предаваче, службенике, …, докторе наука, медијаторе… и опет ничега и никога довољно. Увек нам фале стручњаци из различитих области. То је зато што данас свако може бити професор, тренер, ментор, предавач, педагог, или бар мислимо да може. Важно је ко вам и на који начин преноси знање.

Данас ћемо се бавити управо обукама за медијаторе.

Да бисте добили лиценцу за посредника (медијатора) неопходно је да испуните неколико услова:

-да сте пословно способни;
-да сте држављанин Републике Србије;
-да имате високу стручну спрему;
-да нисте осуђивани на безусловну казну затвора за кривично дело које вас чини недостојним за обављање послова посредовања;
-да сте завршили основну обуку за посредника.

Основну обуку за медијаторе данас многи спроводе, али не добијате једнако добро или довољно знање код свих организатора основних обука за медијаторе. Оно што чини разлику јесте, управо искуство предавача као медијатора, пре свега, а затим и начин на који вам се то знање (теоријско и искуствено) преноси, јер: „није знање знати већ је знање знање дати“.

С обзиром на то, да спадамо у оне који цене квалитет, стручност, рад и искуство обрадовала нас је вест да је УГ „Медијатори Крушевца“ (наша колегиница и сарадница Јелица Милосављевић са својим тимом) добило лиценцу за спровођење Основне обуке за медијаторе. Како је дoшло до тога рекла нам је Јелица.

Osnovna obuka za medijatore

ОСНОВНА ОБУКА ЗА МЕДИЈАТОРЕ КАО УСЛОВ ЗА ДОБИЈАЊЕ ЛИЦЕНЦИ ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОБУКЕ

Иако сте говорили да има много оних који се баве основним обукама за медијаторе и да желите људима, будућим медијаторима да преносите своја лична искуства и знања из праксе и пружите им специјалистичке обуке и практична знања, ипак сте, на срећу многих, кренули и са спровођењем основне обуке за медијаторе. Зашто сте се предомислили?


Када сам пре годину дана покушала да пријавим Специјалистичку обуку за медијаторе “Медијација у вршњачким и другим врстма сукоба“, била сам изненађена када су ми из Министартсва правде јавили да не може да се организује специјалистичка обука за медијаторе уколико Удружење нема лиценцу за обављање основне обуке за медијатора. Није ми дуго требало, осмислила сам и написала програм за основну обуку за медијаторе и послала Министарству правде. Читавих годину дана нам је требало, од тада, да добијемо лиценцу за извођење Основне обуке за медијаторе.
Иако нисмо никада као Удружење имали жељу да изводимо Основну обуку за медијаторе у међуврену смо променили мишљење, јер као искусни медијатори сматрамо да имамо одговорност, а нарочито ја, да након више од 20 година бављења медијацијом у Србији, не дозволим да се ово хумано занимање уруши а на добром је путу.

Шта је узрок томе?


Наиме од 2015. год., од када је наступио Закон о посредовању у решавању спорова на снагу, сведоци смо да имамо преко 1000 едукованих медијатора са лиценцом Министартсва правде, а годишње буде око 160 медијација. Око 50% од укупно пријављених медијација Министарству правде, урадимо моји сарадници и ја у Крушевцу. О компетенцијма организација које изводе основну обуку не желим да полемишем, али ако изводе обуке медијатори који у пракси немају ни једну медијацију о чему онда причамо.?! Постоје медијатори који се рекламирау а да при том не разликују медијацију од медитације. Такође веома је дискутабилно и упитно, што медијатори оснивају предузећа, агенције, узимају кредите да би опремили простор, а при том, опет напомињем, ретко ко да има у пракси искуства. Сведоци смо и да се многи изјашњавају као јавни посредници. Јавни посредник?! То не постоји, али ваљда, лепше звучи. О рекламама како се кроз обуку за медијацију нуди посао, добра зарада и остало, и тако обмањују људи, не желим ни да причам.
У току протеклих годину дана имала сам више позива, из целе Србије, у којима су ме звали људи који су прошли основну обуку за медијацију, разочарани што кроз основну обуку нису добили адекватна знања. Не знају практично ни како да добију предмет, а и кад га добију шта заправо треба да раде, нити како да воде медијацију.

Да ли је и раније било овако?

Када сам се ја обучавала за медијацију, ја сам имала, те 2004. год. 120 сати обуке, а уз то праксу сам стекла у ВПД (Васпитно поправни дом) где смо одмах примењивали стечена знања и од 2004. год. до данас имала сам пар стотина предмета медијације у разним врстама спорова и сукоба.

Урадила сам филм “Застани са парницом-настави са медијацијом“, као и представу „Деца су наше огледало“ (писали смо) а имала сам и много предавања на тему медијације за различите категорије професионалаца и учествовала сам у више пројеката за примену медијације у Србији.

Често и нашироко смо причале о томе како би требало ипак да спроводимо Основну обуку за медијаторе, јер је штета да знање и искуство се не преносе даље на кавлитетан начин.

Како је прошла прва Основна обука зе медијаторе?

Наша прва Основна обука је изашла из система извођења обука, све смо испратили законски по томе како је Министартсво правде дало инструкције, али смо целу обуку извели ослањајући се на наша искуства. Целокупну евалуацију остављамо на увид да би они који желе да уче о медијацији имали прилике да виде ко спроводи и на који начин обуче.

Искусни тим УГ „Медијатори Крушевца“ је заиста уживао у обуци, несебично преносећи знања, а како је на самој обуци било, најбоље се види из евалуације, које су полазници, проследили након обуке:

Евалуација- основна обука за медијаторе 07-11.06.2023. УГ Медијатори Крушевца

Јелена Стојадиновић


Основна обука за медијаторе коју сте организовали карактеришу свеобухватност и квалитетан садржај. Предавачи су покушали да теоријска знања, која су имали обавезу да пренесу, обогате личним искуством што едукацију чини посебно драгоценом и јединственом. Новим пролазницима су покушали да представе поступак медијације корак по корак како би након учешћа у едукацији ова знања могли да примењују. Јединственост ове едукације је и у томе што смо имали прилику да видимо едукативни филм и симулација медијације. Део едукације у ком се говори о комуникационим вештинама обезбеђује технике и знања широко применљива у животу и раду која подстичу лични развој. Желела бих да похвалим све предаваче и целокупну организацију и сматрам да је ово максимум који може да се добије у оваквој едукацији.
Не бих имала примедбе осим разматрања да би симулација медијације ипак била боља у директном контакту. Пожељно је ако сте у могућности да организује те још едукација на разне друге садржаје. 

Јелена Ивановић

 1. Напишите све што Вам се свидело што је било добро
 • Поштовани, семинар је оправдао моја очекивања и пробудио у мојој глави „олују идеја „, од којих ће неке бити смислена  „превенција насиља“. Концепција семинара је добра, даје добар темељ на коме се може градити. Семинар је покупио моја знања из разних области и изазавао потребу ревитализације истих. Постављени приоритети у мом приватном и пословном животу су се показали оправдани и врло оствариви захваљујући идејама које сам овим семинаром добила. Хвала свим учесницима на понуђеним знањима и доброј енергији .
 1. Написите препоруке и предлоге за будуцу сарадњу и за насу промоцију медијације
 • Приоритет по мом мишљењу је промоција медијације кроз организоване превентивне активности са запосленима у школи, родитељима и ученицима. (Можда симулација медијација са ученицима и организована промоција преко друштвених мрежа и путем медија.)
 1. Напишите све примедбе и сугестије у односу на обуку и предаваче
  Имам разумевања и за друге образовне профиле и стрпљења који желе да се баве медијацијим уз напомену да просвета захтева посебну врсту едукације. Школа је место које изискује медијацију на дневном нивоу. Искрено највише ми држе пажњу школски примери. Више симулација примера које можда ми иницирамо у једном тренутку. Шта је ситуација која нас је навела да себи помажемо на овај начин. Пример ми поставимо, па група даје решења, тј. води нас кроз сами процес. Хвала!

Надежда Ђорђевић

Поштована Јелице, Като, поштовани Игоре, Милане, хвала Вам за ових 5 незаборавних дана, шта рећи сем да данас недостајете!!!
Први и најупечатљивији утисак за мене лично је задовољство што сам за време трајање обуке „изашла“ из своје свакодневне рутине за коју нисам ни била свесна до краја да нешто фали. Након нашег дружења сам схватила да су ми управо овакви видови личног усавршавања итекако недостајали у животу. Сем што сам добила нова знања о новом начину решавања спорова како у личном животу, тако и на професионалном плану, добила сам прилику, да са новим Катиним техникама (за мене су то Катине технике од сада па на даље с обзиром на начин како нас је водила кроз обуку), да „извршим увид“ у своје ЈА и начине понашања, размишљања, емоција и вредности људи у окружењу. Ми делове медијације примењујемо свакодневно и у породично-пријатељским-односима  али без потребних правила и одсуства пристрасности које смо на обуци научили. 

 1. Имам потребу да похвалим концепт обуке, темпо није био напоран, пријатна опуштајућа атмосфера без „улога моћи“ (оно ми смо медијатори ми све знамо, ви сте ђаци, као ни сујета међу самим предавачима), дозволили сте себи да покажете да се и Вама рађају идеје и потребе за новим сазнањима. Отворен, искрен однос и у томе се огледа Ваша висока професионалност. Чини ми се да се ни међу „ђацима“ није осећала затегнутост у односима без обзира што се не познајемо и што долазимо из различитих сфера друштвених улога. Генерално, добар спој предавача са пуно уважавања што је јако било битно за атмосферу на обуци.
 2. Препоруке за будућу сарадњу: Што се мене тиче Ви сте добили на располагање волонтера за сваки вид промоције медијације коју будете организовали. Морам да прођем материјал још једном (оно да се „слегне“) да би ми се родиле идеје за начине промоције. 
 3. Сугестије: Ја сам неко ко градиво воли „штреберски “ да учи из књиге (оно брошура, скрипта, само да је папир), не би било лоше да се сачини такав неки материјал, јер кад обука прође остају одређене празнине због динамике прелажења садржаја. Ја сам већ навела да сам неких 5 година чекала овакву прилику за Обуку за медијаторе путем он лајн учења с обзиром да нисам могла да одсуствујем од куће на 5 дана због породичних околности да се нпр оде за Београд на обуке које су тамо биле организоване током претходних година. Али можда не би било лоше да се делови обуке убудуће одржавају комбиновано: бар 1 битан саржај уживо (ако нема могућности за целу Обуку) у некој такође опуштеној атмосфери неког простора а за оне који то нису у могућности (типа из другог града) такође да  могу да прате он лајн и тај час путем линка, јер мислим да је уживо пажња другачије тј боље усмерена него код он лајн учења. А можда је то само ствар навике или условних рефлекса  тј. сидрења .

У очекивању новог сусрета за неки дан, срдачно Вам се захваљујем на свему, само тако наставите, желим Вам пуно успеха у даљем раду. И наравно што више специјалистичких обука да можемо да усвајамо нова знања. 
Срдачан поздрав свим члановима Вашег тима.
Надежда

Јелена Марковић

 1. Напишите све што Вам се свидело и што је било добро
  Време проведено на обуци је било ефикасно и испуњенено корисним саветима. Материјал са обуке је користан и широко применљив. Највише су ми се допале вежбе које смо радили током обуке и то што смо одмах добијали повратну информацију да ли смо на правом путу. Филм који смо гледали је права ствар за особе које планирају да постану медијатори.
 2. Написите препоруке и предлоге за будућу сарадњу и за нашу промоцију медијације.
  Кратки клипови на друштвеним мрежама који могу да упуте потенцијалне кориснике медијације, на то зашто је медијација корисна и у којим ситуацијама је пожељно употребити медијацију.
 3. Напишите све примедбе и сугестије у односу на обуку и предаваче
  Проширити активности медијације на превентивне активности. Више конкретних активности са наставницима, родитељима и ученицима.

Снежана Ивић

Поштована,
хвала свима Вама на знањима и дружењу које сте нам омогућили. 
Верујем да ћемо се свакодневно присећати неких Ваших речи- техника, искуства и добронамерних  савета.
Шта је то добро и шта је то што ми се допало?
Добро је то што постоји нешто као што је медијација.  Процес у коме сви добијају.  Сукобљене стране добијају посредника као помоћ и подршку да боље разумеју себе и друге, добијају модел по коме могу да усаврше своје вештине комуникације и вештине решавања проблема. Медијатор осећа пословни успех и задовољство бавећи се, пре свега, једним хуманим радом.
Обука је била свеобухватна. Предусретљивост едукатора, не само у време трајања обуке већ исказана и кроз жељу за континуираном сарадњом показује да ћемо увек имати подршку, помоћ и пријатељства.
Шта ми се није допало?
То што сам најзначајнији део обуке пропустила. (нестрпљиво очекујем наредну организовану обуку  ).
Препоруке за промоцију медијације…
о томе бих свакако морала да размислим до наредног нашег виђења али мислим да свака и неформално употребљена „медијација“ може бити запажена као добра вештина решавања проблема на којој ће нам други завидети и желети нас за посреднике у решавању својих сукоба.
До наредног дружења све најбоље!
Поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.