СОЛИДАРНОСТ НА ДЕЛУ

КАКО ЈЕ ДОБРО КАДА ИЗ МОРА ЉУДИ ИСПЛИВА ЧОВЕК

– пише на једном од постова на фејсбук профилу Волонтери Качарево

Да ли смо заиста дошли у ову фазу када се бити човек истиче као посебност, уместо да буде подразумевана категорија? Када је нормалност постала посебност и изузетак? Зашто више има људи, а човек је у мањини? Много питања, али за неку од наредних тема. Овде ћемо истицати ту посебност и неговати те људске врлине. Хуманост и солидарност пре свега.

ВОЛОНТЕРИ КАЧАРЕВО

Шта год да су одговори на претходна питања, заиста је лепо, и делује мотивационо, када неко у ванредним околностима, излажући себе, несебично, помаже људима којима помоћ треба, људима које први пут у животу види. Такав је сваки појединац неформалне групе грађана Волонтери Качарево која делује на територији, овог, Јужнобанатског места, познатом по чувеној Сланинијади. Качарево је мултиетничко место, које је по последњем попису бројало преко 7200 становника. Данас, кажу мештани, има за коју хиљаду више. Качарево је највеће од 9 села која припадају Панчевачкој општини. Е, управу ту за време Ковида19 настаје неформална група грађана: Волонтери Качарево.

… И ИСПЛИВА ЧОВЕК

Сваки од ових појединаца се и раније, у сенци свог живота, бавио хуманим радом и помагао коме треба. Онако, за своју душу и радост онима којима је то било најпотребније. Не, није се знало за њихова појединачна дела док се нису организовали. Онда су их сами корисници услуга разоткрили и испоставило се да су ови људи и раније били од значајне помоћи онима којима је помоћ била потребна. Сада су се , у овим тешким временима, у оквиру своје Месне заједнице, организовали да помогну суграђанима који су погођени забраном кретања, али су и проширили своје деловање на помоћ социјално најугроженијем становништву и онима којима је било која врста помоћи потребна. Како би анимирали и остале мештане оформили су фејсбук групу Волонтери Качарева и за кратко време својим деловањем укључили комплетну заједницу („дела говоре више од речи“)

ВАЖНОСТ ЈАВНОГ РАДА

Кажу, не воле да се сликају и експонирају, али знају да је то једини начин да анимирају своје суграђане да помогну ближњима. Једна од порука у инбоксу коју су добили оставила их је чуду и променила погчлед по питању публицитета. Та порука гласи овако:

“ Која је то бака, из које улице… ? Искрено, остала сам затечена када сам на вашем профилу видела да у Качареву има људи који немају…и којима је потребна помоћ. Свака вам, част на организацији.“

Људи се морају информисати да поред њих живе људи којима је потребна помоћ. Не знају да има оних који немају ни за основне потребе. Захваљујући публицитету, има већ доста позитивних примера како се заједница и грађанство укључују: након што је једна суграђанка видела објаву, у којој се деле намирнице најугроженијима, јавила се и донирала новчана средства да се купи храна. Друга суграђанка је Волонтерима послала информације о својим комшијама који тешко живе. Сама је већ донирала, а Волонтери објавили и прикупили пакет хране за ту породицу, … . Продавнице као што су СТР Мирко, Млечна прича и пекара Динамо су донирали основне животне намирнице ( пекара сваки дан обезбеђује хлеб за своје социјално најугроженије суграђане). Удружење жена Етно кутак 2015 Качарево свакодневно припрема доручак, окрепу за волонтере у виду слатких и сланих посластица. Заправо, један део Удружења жена су и саме волонтери на терену а друге ( оне под забраном кретања) у својим домовима припремају домаће специјалитете за волонтере. Радње и апотеке су на својим излозима окачили обавештење у ком се захваљују грађанима што волонтере пуштају преко реда. Како диван пример сарадње у локалној заједници.

„Иако не волимо да се сликамо знамо да је важно, управо због свега наведеног, да се рад публикује : да би се људи информисали и што више њих укључило. Да би из мора људи на површину испливао човек. „

Објављујемо ову дивну причу како би анимирали, не само мештане општине Панчево и села Качарево, већ да би можда подстакли и друге појединце да се организују и у оквиру своје заједнице, да покрену овакве акције, како би и у њиховим заједницама испливао по који човек, а својим суграђанима олакшали и помогли да изгурају ове тешке дане. Браво за све учеснике у акцијама, а посебно волонтере Качарева.

Мештани села Качарево могу да одахну јер се имају на кога ослонити. За њих су ту Волонтери Качарево.

НС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.