Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство у ЕУ?

Након позитивне препоруке Европске комисије, Европски парламент изгласао је дoдељивање Украјини и Молдавији статус кандидата за чланство у ЕУ, уз даље неопходне реформе које би требало учинити.

Иако ће, вероватно, године, можда и деценије бити потребне да се спроведу неопходне реформе како би се државе ускладиле са стандардима ЕУ, овај потез се може тумачити на више начина. Један је да се покаже добра воља према земљи коју ЕУ „тапше по раменима“, док народ те земље гура у рат, те да се покаже да ЕУ „не прича празне приче“, а други је да се пошаље порука Русији о проширењу блока ка њеним границама.

Шта год да је иза ове одлуке, честитамо на статусу кандидата за чланство у ЕУ обема земљама, уз жељу и поруку да је много битније народу Украјине /и свим другим народима, како у Европи тако и у свету/ осигурати мир и стабилност. Честитке упућујемо и Грузији која је означена као земља која има „европску перспективу“. Сви медији објављују ово као историјски важну вест, мада знамо колико то „слово на папиру“ наведеним земљама значи, с нестрпљењем очекујемо много важније вести попут прекида сукоба и објаве мира. Европа мора да прихвати и призна своје грешке и уместо хушкачке политике, води политику мира и дијалога. Уколико не води рачуна о интересима Украјинаца, онда би требало да мисли о себи и својим грађанима, који, због њених одлука, тренутно сносе последице. Екстерналије трпимо сви. Оно што је важно да поновимо јесте да никакви интереси не смеју бити изнад људског живота. То је једини путоказ којим би се требало водити.

Било би лепо, пожељно, а надасве преко потребно, да је Европски парламент донео одлуку о покретању мировних процеса и предложио Украјини и Русији да сукоб решавају на цивилизован начин путем дијалога, у процесу медијације, уз обучене међународне медијаторе како би се сукоб (у ком нема, нити може бити победника, где су сви губитници, па и сви народи који живе у Европи) окончао, те народима обезбедио мир и слобода. Заправо, неопходно је заговарати процес медијације у овом сукобу. Нама, на овим просторима, познат је страх од свега што ратни сукоби доносе, те дубоко саосећамо са народом Украјине и надамо се да ће се сукоби што пре окончати.

Уместо да се сукобљене стране наоружавају потребно је слати поруке мира и упућивати на цивилизовано решавање сукоба, оснаживати културу дијалога и медијације и усмеравати сукобљене стране на те, неправедно, запостављене институције (дијалог и медијација).

Слика: pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.