Да ли је важно имате ли антитела на вирус Сарс Ков2 или не? Са серолошким тестом не можете нигде ван земље!

Магазин Медијатор је пре два дана послао званични мејл на неколико адреса Министарству здравља и Институту за јавно здравље „Батут“ у вези са Зеленим дигиталним сертификатом. Одговор (за многе од вас очекивано) нисмо добили (ми смо се надали одговору). Морам да напоменем, да смо дозволили емоцијама да нас понесу док смо писали тај мејл, те вас молимо да нам не замерите на конфузији и грешкама. На крају текста ћемо га објавити.

Чињеница је да има много оних који су прележали Ковид19 а да немају доказ о томе, јер су им тестови (ПСР и антигенски) били негативни. Не постоји начин да добијете Зелени дигитални сертификат ако спадате у ове случајеве. За државу ви сте невидљиви. Шта можете урадити покушаћемо одговорити у тексту. Истраживали смо и добили званични одговор да серолошки тестови нису још увек доказ на основу ког можете добити потврду да сте прележали Ковид19.

Дакле, ви можете урадити серолошки тест у нади да сте развили антитела (знам медицинску сестру која је имала позитиван ПЦР, прележала Ковид19 и није развила антитела). Но, кад добијете тај налаз са позитивним резултатом ви не можете ништа даље с њим. То што пише на порталу е управе није тачно! Једино је важно да знате да имате антитела и да сте, ако је веровати епидемиолозима, колико-толико заштићени (иако, после свега данас питамо се да ли  су, у којој мери и за кога антитела битна).

Након што сам добила серолошки тест (једини меродаван), који показује да имам антитела и да сам прележала Ковид19, позвала сам изабраног лекара да закажем термин. Медицинска сестра ме пита зашто, ја јој кажем да сам урадила серолошки тест и да желим да резултате унесе (доктор, она, брига ме ко) у картон како би са портала е Управе повукли тај податак и на основу њега била у могућности да добијем Зелени дигитални сертификат. Каже да то не раде (прочитаћете мејл из ког се види да нико не зна шта треба и како треба да ради, да се не понављам) и да све у вези с тим мора преко Ковид амбуланте. Зовем/о (нисам била сама у овом процесу па говорим у множини) Ковид амбуланту, Министарство здравља, Батут, канцеларију за ИТ и е управу, Заштитника пацијената, поново све у круг на друге бројеве, не би ли нам се јавио неко ко ће пружити одговор на наша питања. Остајемо без одговора, чак и понижени од стране појединих. Како смо се дрзнули да размишљамо логично, да укажемо на пропусте и проблеме с којима се суочавамо ми и сви који су у сличној ситуацији. Зашто смо дискриминисани ми који смо прележали Ковид19 …? Тако се осећамо. Дискриминисано.

Да оставим све, своје, приче по страни, иако бих волела да вам испричам кроз шта сам прошла, покушавајући да истражим све и дођем до одговора, али ћу то прескочити и саопштити вам чињенице, не субјективни доживљај, већ чињенице:

*Сертификат /Зелени дигитални пасош/ добијате ако сте вакцинисани (то што можда нисте развили, примајући вакцину и ревакцину антитела, је мање важно, јер велики број људи није развио антитела након ревакцине, и што можете бити инфективни је небитно)

*Сертификат /Зелени дигитални пасош/ добијате ако имате доказ да сте прележали Ковид19 ( позитиван ПСР тест и/или антигенски позитиван тест не млађи од 2 и не старији од 9 месеци је једини прихватљиви доказ)

*Сертификат нећете добити уколико имате серолошки позитиван тест (иако на порталу Е- управе пише да хоћете). Нећете! Бар не још увек. За две недеље ће можда признавати и ове тестове.

*Уколико сте прележали Ковид19, а немате валидан, горе наведен доказ о томе, а рецимо да сутра путујете, можете урадити ПЦР тест или антигенски (који су непоуздани, платите 9000 динара) и уколико је тест негативан моћи ћете на пут (надајмо се сви: и ми и туристи, домаћини да тестови неће бити негативни на начин као нама што су били, па једва преживесмо. Срећа је што имамо високо развијену свест и савест о друштвеној одговорности, те смо сами себе третирали као позитивне на вирус Сарс Ков2 од појаве првих симптома, и са таквим поступањем чували друге људе од нас. Да смо се ослонили на тестове, били бисмо као темпиране бомбе и угрозили ко зна колико људи). Ако не путујете сутра, брзо се вакцинишите и моћи ћете на пут, јер ћете добити потврду о томе да сте се вакцинисали.

*Уколико се вакцинишете моћи ћете да путујете (нема везе што можда нисте развили антитела и што можете бити инфективни)

*Држава, сад свесна чињенице да све изгледа као да се врши јасна дискриминација (вакцинисаних и неваксинисаних) и да је немогуће сакрити чињеницу да је циљ да се сви вакцинишу, или зарађује на тестовима /пцр и антигенским/ као и на маскама што се зарађивало, морала би да призна серолошки тест који је једини меродаван. Но, свесна је и да ће то умногоме пореметити неке претходне планове, па сад „заседа“ и одлучује о томе: која је то референтна вредност која ће се признавати уколико имате антитела (пример: Држава утврди да је довољан број антитела рецимо 200, ако имате 60 ви сте „неподобни“, „небезбедни“ исл. и не можете остварити право на потврду да сте прележали Ковид19, нити можете добити Зелени дигитални сертификат. Дакле, мораћете да се вакцинишете или да урадите тестове који коштају од 6000 до 9000 динара, како би путовали. Оно што је занимљиво јесте да сви који су вакцинисани а нису развили антитела ће бити, по држави, безбеднији од вас који сте прележали Ковид19 и имате антитела, ма у ком броју. То сад тако изгледа), које ће бити референтне установе, лабораторије за ту врсту анализе, колико ће коштати серолошки тестовиад кошта од 1800-2200 динара серолошки тест у приватним лабораторијама, у државним је бесплатан, али га не раде/, како и на тим тестовима да се заради. Волела бих да грешим, да ме они који одлучују демантују и донесу неке одлуке као у Аустрији нпр.

*У наредних неколико дана добићемо одговоре везане за серолошке тестове, као што сам горе навела, али нећемо добити одговоре на питања:

Зашто се врши толика дискриминација између вакцинисаних и невакцинисаних?

Како је могуће да су и зашто су људи који су се вакцинисали а нису развили антитела, безопасни у односу на оне који су развили антитела тако што су прележали Ковид19?

У чему је разлика стечених антитела, тако што сте прележали Ковид19, у односу на антитела која сте стекли имунизацијом?

Зашто ми вређате интелигенцију? Да се разумемо: нисам антиваксер, нисам антивладин лик (како би ово сад по новом Закону о родној равноправности требало да кажем? Млади би рекли ликуша. Немам проблем с тим како ћете ме звати, све док ми не вређате интелигенцију, сваку). Штавише подржавам мере, врло сам дисциплинована, поштујем рад и труд Владе на отклањању последица које су узрокаване Ковидом19, доношењу мера итд. али немам више ни један аргумент да браним ове бесмислене поступке, ни пред собом, ни пред другима. Имам утисак да се искушава стрпљење свих нас. Ја сам дискриминисана, једва преживела особа, од оног што се назива Ковид19, а сад су моја антитела неважна. Сад то не могу да докажем. То што сам неинфективна је небитно. Што смо пакао прошли са здравственим системом/ несистемом је небитно, што нам је лечење било ускраћено је небитно, али бих имала све привилегије ако бих се вакцинисала, а ако бих којим случајем била инфективна и заразила неког или животно угрозила и неко због тога живот изгубио, све је то небитно јер имам папир да сам вакцинисана!? Једино је важно да сам вакцинисана! То што немам антитела, није важно. То што имам антитела, а нисам вакцинисана није важно… Да ли је тако? Да ли сам нешто пропустила, или погрешно разумела? Само ми , молим вас, немојте рећи како сам субјективна и етикетирати ме, да би нешто одговорили. Ово је реална ситуација, на коју сви којих се тиче и који одлучују су остали неми и без одговора! Да бих избегла све муке, перипетије све што треба је да се вакцинишем, је ли тако?

Молим вас демантујте ме, демантујте ме аргументима, не манипулацијама и лажима. Све горе написано јесу чињенице!!! Једина истина! Само шта сад с том истином? Ништа!

Ви који одлучујете, који сте нас довели у ову ситуацију /мислим на то да се не признају серолошки тестови и да не постоји начин да докажемо да смо прележали Ковид19, иако смо били у болници, забелешке у картонима, уколико нам је ПЦР био негативан / и доказали да није важно да ли смо безбедни за себе и околину већ да ли смо вакцинисани, бар мало будите опрезнији, ово су недопустиви пропусти. Не можете правити овакве пропусте који доводе до погрешног закључка: да је све фарса! Требало би да је једино важно да људи стекну колективни имунитет било имунизацијом или тако што су прележали Ковид19!!! А то, испаде, није случај. То није важно! Брига вас што сам ја прележала, једва, Ковид19 и имам антитела. Важно је, да кад се нисам вакцинисала ми још узмете новаца (нама) на које какве анализе, док ми/нам не досади плаћати и док се не вакцинишем/о, онда ћете ме/нас можда оставити на миру и сматрати веродостојним грађанима ове земље који могу да остварују своја права без дискриминације. Антитела, испаде, нису важна! Е, а иронија је што ја верујем у вакцину као цивилизовану тековну.

Апелујем на новинаре да не буду пристрасни у извештавању када је у питању све у вези са Ковидом19, већ објективно да сагледавају ситуације и проблеме и информишу грађане у складу са Кодексом и етичким нормама новинара. Није битно да ли сте „ваксери“ или „антиваксери“. Да ли сте присталица власти или не. Моје поштовање имају сви људи. Не спадам у оне који заговараају причу о правима кршећи туђа права. Идентификујте проблем и веродостојно пренесите. Ово горе су чињенице и немојте манипулисати уз помоћ тих чињеница. Нико није написао да серолошки тест није прихватљив још увек. Чињеница је да не можемо да докажемо да смо прележали Ковид19 и да смо тиме гурнути у страну.

У Аустрији, сестра се БЕСПЛАТНО тестирала пре путовања. Преко њиховог сајта Министарства здравља написала да жели да путује и да јој треба термин за тестирање на вирус Сарс Ков2. На њен мејл је стигао QR код са подацима када и где ће се тестирати /место најближе њиховој кући/. Тестирање обављено, у року од пола сата су добили тест и кренули на пут.

Дакле, потврда о вакцинацији, позитиван антигенски и ПЦР тест да сте прележали Ковид19 за сад су једини меродавни документи, на основу којих можете добити Зелени дигитални сертификат. У току следеће недеље се очекују одлуке везане за серолошке тестове. Требало би да знамо које ће установе бити акредитоване за издавање серолошких тестова, које методе ће бити признате, који је број антитела релевантан, колико ће коштати серолошки тест идр. До тада ако морате да путујете уколико нисте вакцинисани, изложићете се додатном трошку тако што ћете радити тестове антигенски или ПЦР. Водите рачуна да те тестове радите у акредитованим установама, јер у супротном неће бити признати.

У наставку мејл који смо послали на неколико адреса Министарства здравља и Института за јавно здравље Батут, а на који нисмо добили одговор:

Поштовани,

С обзиром на то да на наша питања добијамо непотпуне информације или одговоре „не знамо“, „нисмо надлежни“, „овде се то не ради, зовите неког другог“, „обратите се Министарству здравља“, „Обратите се кровној организацији Батут“ итд. нашли смо за сходно да јавно и званично упутимо мејл свима којих се тиче, у ком вас молимо за разјашњења на следеће недоумице:

За зелени пасош и за прелазак преко границе, за путовање у другу земљу, требало би да сте:

  1. Вакцинисани
  2. Прележали Ковид19 (доказујете претходним тестовима (антигенски, ПЦР) не млађим од 2 и не старијим од 9 месеци?))
  3. Имате негативан ПЦР тест (не старији од 48 сати)

Да ли је претходно наведено тачно?

Друго:
Уколико је особа прележала Ковид19, а ПЦР и антигенски тестови су били негативни (а оваквих случајева је много), а IgG тела су позитивна, и постоји лабораторијски налаз да лице има IgG тела, ко и како евидентира те податке о антителима, да ли су довољни за прелазак преко границе? Ако нису зашто нису, а ако јесу каква је процедура? Наиме:

Звали смо ДЗ Нови Београд, кажу да доктори (изабрани лекар) не уписују те податке, то мора преко Ковид амбуланте. Звали смо Ковид амбуланту не знају о чему причамо, нису надлежни. Звали Министарство здравља, нико се јавља, звали Канцеларију за ИТ да питамо ко уноси податке о здрављу, одакле се повлаче ти подаци и може ли физичко лице да унесе тај податак очитавањем QR кода са резултата, рекли су нам да не знамо терминологију, да смо погрешили што смо њих звали и да зовемо Министарство здравља, да су они само техничка веза између МЗ и Е- управе. Постављамо питање „техничке природе“: може ли на порталу Е-управе у свој лични налог физичко лице да унесе резултате анализе крви, ручно или очитавајући QR код са лабораторијског налаза? Рекоше да не знамо шта питамо, те завршисмо разговор са познаваоцима ИТ система, јер нам нису знали одговорити како технички ствари функционишу. Поново смо звали МЗ, неко се јавио, исто не зна шта питамо. Звали смо и Заштитника пацијената (напокон неко с ким попричасмо). Рече нам да је Батут кровна организација. Њих смо већ звали, никога нисмо добили. Покушавамо поново и добијамо једну нормалну, цивилизовану докторку (име познато редакцији) на телефон, која нам саопштава да су ИгГ тела меродавна, уколико се анализа радила у акредитованој лабораторији, али не зна да нам каже које су то лабораторије. Такође нам говори да разуме (напокон неко) о чему причамо, али да она, заиста, те техничке детаље не зна. Ко уписује, како се прослеђује и сл. Анализа о ИгГ телима јесте меродавна уколико је издата од акредитоване лабораторије, али ко је уноси, како и шта даље није знала да нам каже. Захвалили смо се и сад пишемо вама.

Питамо: у чему је разлика између антитела стечених вакцином и антитела стечених тако што сте прележали Ковид19?
Питамо: како да докажемо да смо прележали Ковид када су нам тестови били негативни?
Зашто је на порталу е здравље једини податак ПЦР тест, нема ни антигенског ни серолошког?
Зашто тест о позитивним игГ телима није меродаван?
Ако јесте да ли је довољно да имамо тај тест са собом или потврду о томе да смо прележали Ковид19? Ко издаје ту потврду? Да ли је довољно да уз нас имамо лабораторијски налаз о позитивним игГ телима приликом преласка границе?

ПЦР тест кошта 9000 динара, а показао се као немеродаван (нетачан). Зашто се не раде и не признају серолошки тестови?
Која је процедура за серолошки тест кад се добије анализа? Да ли је довољан за прелазак границе за Грчку, Хрватску, Македонију итд и последње питање: које су акредитоване лабораторије за антигенске, ПЦР и серолошке тестове? Молимо за јасну процедуру, могућности и опције које су могуће како би прешли границу, уколико смо неки од наведених случајева.

Ствара се утисак да се прави дискриминација између људи који су оболели од вируса САРС Ков2 и стекли антитела и вакцинисаних који су, примајући вакцине стекли антитела или нису стекли антитела (то вам није важно). Ствара се утисак да се сви морају тестирати ПЦР тестом, иако, доказано, није поуздан, и да се непоузданим тестовима даје приоритет у односу на серолошке тестове који су поузданији и повољнији за грађане. ПЦР тест кошта 9000 хиљада динара. Четворочлана породица тест (који није поуздан) плаћа колико или скупље чак од самог аранжмана, те се стиче утисак да се опет на тестовима (непоузданим) зарађује на муци народа.
Медији не преносе тачне и потпуне информације. Сви манипулишу информацијама како коме одговара. Ми вас молимо за званичне, веродостојне информације и разјашњења у корист наших грађана, али и свих којих се тиче (оних који спроводе процедуре) јер нису упућени
.

Хвала вам на времену и

У ишчекивању јасног, потпуног и прецизног одговора,

Срдачно вас поздрављамо.

Магазин Медијатор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.