Ах, те жене! Свуда су се уденуле! Сад и у фудбал. Размишљања већине мушког, али неретко и женског рода. Но, оно што не знају је да се нису жене „сад уденуле и у фудбал“. Има томе година и година.

А кад би само знали, колико љубави у једној жени може бити према фудбалу!

Скоро сам премештала неке старе кутије из шупе. Једна ми привуче пажњу те почех да је претресам. Бујица сећања почела је да навире. Многа бејаху са сетом, нарочито због тренутне ситуације и помисли шта би било да је све било како сам планирала.

Роковник. Прва страница пише: СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ФУДБАЛУ 1998. година.

Свака страница испуњена са учесницима, паровима, резултатима, именима играча који су постигли голове. Обојено розе и зеленим фломастерима, што је битно да се истакне. Сетих се и Шпанца Раула (иначе се не могу похвалити памћењем). Црн маркантан Шпанац, миљеник ондашње светске фудбалске публике (нарочито женске). Све у свему да скратим јер ускоро почиње утакмица (то је разлог што реших да напишем овај чланак) између Аргентине и Хрватске. Други разлог због ког пишем овај чланак јесте што сам (нисам сигурна да ли пре или после тог првенства) у Фудбалском савезу Војводине, прошла обуку и положила за фудбалског судију. Нисам била једина девојка тада, била је и колегиница Ивана (не сећам се презимена), која је радила као спортски новинар за редакцију „Дневник“ -а (ако неко има неку информацију о њој нек ми се јави на редакцију redakcija.posrednik@gmail.com), нас две, девојке, раме уз раме са сјајним момцима. Била је то добра класа. Ееее, сад гледам, после 22 године, како женске судије суде на Светском првенству и питам се… На моју жалост здравствена ситуација ми није дозволила да наставим даље (а можда је и разочарање што се у фудбал увукла мафија, тe спорт није више био чист спорт, допринело умањењу ентузијазма). Сад се питам да ли сам могла то све некако превазићи?. Остале су успомене: црвени и жути картони у омоту на ком пше ФИФА, показница, роковници са исписаним страницама што правила, што тимова, играча, утакмица,…

Високо треће место за Хрватску било је тада. Рекох, све ме подсећа од првог дана на ту годину. Не могу тачно да се сетим, али било је веома узбудљиво у полуфиналу и финалу и те 1998.

И овај пут репрезентација Хрватске игра сјајан фудбал (и наши момци су добро се борили, и за неке од њих посебне похвале, нарочито Павловића и голмана Савића). То што је Хрватска, репрезентацију Бразила победила и елиминисала с такмичења, посебно ме је усрећило, те сам се знала нашалити: како нико није српску репрезентацију боље осветио од хрватске репрезентације. Разумемо ми сви да је Бразил Бразил и Аргентина Аргентина, и да показују и технику и уиграност, али не могу да се отргнем утиску да су велики фолиранти и да играју „прљав“ фудбал (можда због свих оних „падања“, изнуђивања фаула, не знам), због чега ми је посебно драго што их је репрезентација Хрватске победила. Искрено се надам да ће то бити случај и са Аргентином и да ће се репрезентација Хрватске наћи у финалу и овај пут освојити Светско првенство у фудбалу Катар 2022.

Замислите!, у земљи Србији, пре 22 године је било женских фудбалских судија и сад реците зар нисмо умногоме испред времена, а што би наш нови министар привреде, Раде Баста, рекао, а и ова чињеница (да смо пре више од 20 година имали женских фудбалских судија, и чињеница да су жене судиле на овом Светском првенству у фудбалу (и то веома добро одрадиле)) то потврђује: „Жене су закон“! Сад одох да уживам у фудбалу, а надам се ускоро да ћу се некако поново активирати у том спорту.

А да, и сви спорови у фудбалу, спорту уопште, могу се и пожељно је решавати их у поступку медијације. Зашто? Спорови и сукоби који се решавају у поступку медијације штеде све ресурсе (новац, време…), чувају корпоративни имиџ клуба, спортске организације, играча, свих учесника у процесу (јер је медијација је, за разлику од суда тајни и поверљив поступак), унапређује односе… Дакле, мудри лидери и мудри људи, сукобе решавају у поступку медијације. За више информација о медијацији или за бесплатне консултације о вашем спору можете добити путем мејла: redakcija.posrednik@gmail.com. Жене су закон и медијација је закон!

Ваш бивши фудбалски судија,

Нела Савић

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.