Вршњачко насиље и породични спорови – медијацијом до решења сукоба

Данас, 18.11.2022. године, путем зум платформе, успешно одржан вебинар, под називом: „Вршњачко насиље и породични спорови – медијацијом до решења сукоба“ у организацији Јелице Милосављевић, водитеља случаја у тиму за борбу против насиља у Центру за социјални рад у Крушевцу, лиценцираног медијатора, председнице УГ „Медијатори Крушевца“. На жалост, у светлу немилих догађаја, чији смо сведоци ових дана, насиља и злостављања које се дешава у школама, ова тема за вебинар, који је знатно раније био заказан, данас се показала више него актуелна. Можда ће некоме да „запара уши“ што смо написали да је успешно одржан вебинар, али обзиром на то да вебинар није пука прича о вршњачком насиљу, дефиницијама, описима, изражавању забринутости и „констатовању да морамо нешто учинити док не буде касно“, већ представља приказ практичних метода којима се долази до узрока вршњачког насиља, разумевања корена вршњачког насиља, као и препознавања и спречавања сукоба, али и решавања сукоба, кад до њега дође, уз помоћ института званог медијација, и значаја спровођења ресторативне правде, као и приказом практичних примера успешно решених вршњачких сукоба, и обзиром на одговоре полазника на евалуциони упитник на крају вебинара, с правом кажемо више него успешно одржан вебинар.

Кад дође до вршњачког насиља, склони смо осуди починиоца, не испитујући околности, а још мање узроке који су довели до насиља. Није случајно у називу теме спојено вршњачко насиље и породични сукоби. Најчешће породични проблеми су узрок насилничког понашања, често породични сукоби, или насиље у породици представљају модел који починиоци пресликавају на своје жртве, а неретко су насилници управо они који су сами жртве у свом најближем окружењу. Кад до насиља дође, укључује се породица, родитељи, старатељи, тим у школи за спречавање насиља, педагози, психолози, центри за социјални рад, у озбиљнијим случајевима и полиција и тужилаштво. Зато је важно да се сви, који се налазе у том процесу препознавања, спречавања и решавања сукоба едукују о превентивним и репресивним мерама и могућностима решавања сукоба. Значајна законска могућност решавања породичних и вршњачких сукоба јесте поступaк медијације, који запослени у системима социјалне заштите могу користити.

Јелица Милосављевић је упознала учеснике са начином на који, свако од њих, може применити медијацију за решавање вршњачких и породичних сукоба, у оквиру својих ингеренција и унутар својих институција. Овај вебинар није заснован на теоријском знању, већ практичној примени теоријског знања презентоване кроз примере из праксе. И ову прилику ауторка је искористила да спомене успешно решен вршњачки сукоб у поступку медијације, који је послужио као инспирација за представу: „Деца су наше огледало“ у којој се приказује проблем, узрок али и решење вршњачког сукоба.

На вебинару је полазницима предочен начин препознавања предмета у центрима за социјални рад, погодних за поступак медијације као и фазе поступка медијације.

Питања којима би се требало више бавити, а Јелица Милосављевић је ставила акценат управо на њихове одговоре кроз овај вебинар, јесу: када је сукоб заправо решен? Шта подразумевамо под успешно решеним породичним или вршњачким сукобом, спором? Ауторка вебинара одговор даје кроз појам ресторативне правде и значаја примене медијације у вршњачким сукобима, која представља пут до примене принципа ресторативне правде.

Принципи ресторативне правде су: Подршка жртви и њен опоравак; Преступници преузимају одговорност за оно што су учинили; Дијалог који треба да доведе до разумевања; Покушај да се исправи начињена штета; Преступници покушавају да избегну поновно деликвентно понашање; Помоћ друштвене заједнице у реинтеграцији како жртве тако и насилника.

Када размотрите све ове принципе поставља се питање на који начин се то најбоље може постићи? Одговор је: посредовање између жртве и насилника.

Медијација је пут који би требало да доведе, пре свега, до узајамног разумевања страна у спору, или чак до конкретне репарације, која се састоји у томе да поступак исправи учињену грешку директно у односу на жртву или индиректно у односу на заједницу.

На вебинару су биле истакнуте предности посредовања за жртву и предности поступка посредовања за починиоца, као и фактори који утичу на ефикасност посредовања у оваквим случајевима.

На овом вебинару учествовали су, скоро, сви они који су неопходни у ланцу раног препознавања, спречавања и решавања вршњачких и породичних сукоба, нешто више од 80 присутних (запослени у установама социјалне заштите, центрима за социјални рад, домовима за децу и омладину, домовима за децу без родитељског старања, у васпитно образовним установама: професори, психолози, педагози, медијатори, …). Неки учесници су се први пут сусрели са појмом медијације, а већина се први пут сусрела са могућношћу примене медијације у системима социјалне заштите, односно бенефитима примене медијације у породичним и вршњачким сукобима. Предочене су реалне могућности које свако, од оних који су присуствовали вебинару, може применити у оквиру свог посла, те направити мали, али веома значајан корак ка примени медијације у решавању вршњачких и породичних сукоба, остварујући вешеструке бенефите како за странке у поступку (и за жртве и за починиоце) тако и за заједницу и установу у којој је запослен/а (ефикасно решавање предмета). Едукација запослених у наведеним институцијама је веома важна а лични развој запослених од круцијалног значаја. Оспособљавање појединаца у установама значи ефикаснију институцију, установу.

Гошћа на вебинару била је наша колегиница Мр Гордана Атанасова из Северне Македоније, запослена у Центру за социјални рад у Скопљу, која је поделила искуства из СМ са полазницима вебинара. Проблем вршњачког насиља није проблем једног места или округа. То је проблем са којим се суочавају све земље не само у региону већ у свету.

Пораст породичног насиља и насиља у школама јесте алармантан (за два дана у јавности су одјекнуле вести о неколико вршњачких сукоба, али и насиља које су ученици чинили над својим наставницима). Како стати на пут вршњачком насиљу? Да ли ће бити боље ако наставници добију статус службеног лица? Да ли ће се нешто променити ако стално констатујемо да је насиље у порасту и правимо трибине на ту тему дефинишући насиље? Да ли ће се нешто променити уколико прећутимо, окрећемо главу јер се у том моменту нас не тиче или нам требају институционалне промене? Свако од нас би требало да ради оно што може у свом делокругу рада, да буде заинтересован и пронађе нове методе и начине примене који доводе до ефикасног решавања предмета. Медијатори знају да примена медијације у школама, свим образовним институцијама, институцијама социјалне заштите, правосудним, итд. може довести не само до успешног решавања сукоба, већ и до спречавања развоја сукоба. Медијација јесте институт и инструмент који нам помаже да разумемо, препознамо, предупредимо, спречимо и решимо породичне и вршњачке сукобе. Да то не мора и не треба да буде само теоретисање, кроз праксу показала је управо ауторка овог вебинара Јелица Милосављевић, која је за нешто више од два месеца успешно спровела преко 40 медијација. Присуство преко 80 учесника из институција за социјалну заштиту, центара за социјални рад из целе земље, студената, образовних институција, свих појединаца, веома битних у овом процесу спречавања и решавања породичних и вршњачких сукоба, као и њихови одговори у евулативном упитнику на крају вебинара, дају наду да ћемо у будућности много више практично деловати а не само теоријски. Нека у свакој од институција појединци примене практично или пресликају искуства из Крушевца, и већ ћемо бити ефикасније друштво. Опет користим прилику да кажем да промене почињу изнутра, сваког од нас појединачно, а онда добре примере пресликавамо на окружење, установу, институцију, заједницу, друштво. Ко није учествовао на овом вебинару, обавезно да то учини следећи пут, а већ 23. 11. 2022. са почетком у 11 часова очекује нас други вебинар Јелице Милосављевић са темом: „Споразум као извршна исправа при признавању права на новчану социјалну помоћ кроз бесплатну правну подршку“. За овај вебинар циљна група се проширује, осим на запослене у системима социјалне заштите и центрима за социјални рад и на правнике, адвокате, медијаторе, јавне бележнике, сва лица у систему бесплатне правне помоћи и подршке, како кориснике тако и спроводиоце БПП. Пријаве су у току путем мејла на webinarmedijatori@gmail.com или на друштвеним профилима УГ „Медијатори Крушевца“. Додатна вредност вебинара јесте што су пријављени Комори социјалне заштине, те сви запослени у систему социјалне заштите добиће поене у складу са бодовном листом Коморе. У наставку текста преносимо утиске полазника.

Нела Савић

Коментари и утисци полазника вебинара:

Поштовани,
Данашњи вебинар је стварно био изврстан, свака част. Потребно је што више пробудити свест
родитеља, других људи, о вршњачком насиљу, ког је у последње време на жалост баш много, и проширити утицај медијације у циљу спречавања покушаја суицида деце и решавања сукоба. Радујем се следећем вебинару. Са поштовањем 
        Драгана Миливојевић

Поштована Јелице, 
Данашња радионица је била одлична. Чак сте ме мотивисали да размотрим опцију да се и сама
бавим медијацијом. Видиимо се опет 23. новембра. 
У потпуности испуњена очекивања… Све што сам данас чула је веома корисно, јер представља нове и корисне услуге за даљи рад… 
Срдачан поздрав
Аида Тотић, 
Општински центар за социјални рад Нова Варош.


Драга Јелице, за данашње предавање заслужујеш све похвале. Била ми је част присуствовати оваквој обуци. Заслужујеш највећу оцену. Посебно сам одушевљена примерима из праксе, који
буду реткост на обукама иначе. Радујем се сваком следећем предавању, велики позз!

Поштовани,
честитам на одличном предавању. Ова тема ми је била посебно занимљива и привлачна због посла којим се бавим с једне стране (психотерапија), учесталости којом се јавља последњих година (пораст вршњачког насиља) и нарочито због тога што лично нисам имала прилике да се сретнем са тиме. Баш сам јутрос коментарисала са мајком колико је присутно данас и колико тога није било у моје време, а поготово не у њено. Сугестија би била можда да направите још неки вебинар са истом темом, али поред Вас као предавача да Вам се прикључе и нпр. психоаналитичари, социолизи, психолози, који ће говорити о разлогу зашто је то тако данас, због чега је повећан број.

Евалуација
 
Веома интересантно и корисно. Дуже време слушамо о медијаци али нисмо до сада били у прилици да чујемо искуства из прве руке. Волеле би кад би имали прилику да са Јелицом попричамо уживо и да добијемо одговоре на сва питања која имамо из прве руке.
 
Хвала пуно.
Велики поздрав.
Тања, Љиља, Сања

Поштовани, 
Захваљујем се на дивном и поучном излагању.
Испунили сте моја очекиваwе.
Свака нова информација је корисна, а веома ми се допао пример који сте навели, Деца су наше
огледало . Волела би што пре да снимите овај филм, седукативнок карактера.
Поздрав
ЕВАЛУАЦИЈА: Очекивања су испињена. Били сте детаљни, несебично се дијелили своје
искуство, било је врло  корисно.

С поштовањем,

Поштовани, 
Достављам вам евелуацију за вебинар  одржан дана 18.11.2022. године и одговор на постављена
питања
ДА ЛИ СУ ИСПУЊЕНА  ВАША ОЧЕКИВАЊА ?
 Ово  није први  вебинар који слушам  у Вашој организацији и могу да кажем да су као и до сада у потпуности испуњена сва моја очекивања. 

ШТА БИ СТЕ ПРОМЕНИЛИ?
Ништа. Овај формат трибине ми одговара. Немам примедби, све је било одлично.

ШТА БАМ ЈЕ БИЛО КОРИСНО ?
Све је од користи и  увек се чује нешто ново

ШТА ВАМ НИЈЕ БИЛО ДОВОЉНО ЈАСНО?
Није било нејасноћа, презентација је била сјајна и јако занимљива.

ОСТАЛО: 
Дивни  сте  само тако наставите. Велики поздрав 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.