МЕДИЈАЦИЈА – МОСТ НАД МОСТОВИМА

Наслов овог броја  требао је бити као и назив вебинара: Медијација у корак с временом, али онда су почели да пристижу чланци од сарадника. Кроз већину текстова  се прожима спајање, повезивање, мостови. И повезали смо се.  Поступак медијације представља мост. Мост који ви у току поступка градите. Врло често изгледа да је мост непремостивог, због чега представља симболичан мост у свим односима.  Медијацијом се гради мост (слика Бруклин, Пихабеј), односи одржавају и  унапређују.

Ви сте градитељи тог моста, материјалима којима ВИ располажете. А квалитет темеља моста зависи од квалитета тих елемената које  ви, заправо, носите са собом и решени сте да уложите у темељ, тог новог, будућег  моста.

Кад је темељ добар и квалитетан, гарантује  постојаност и издржљивост у свим будућим околностима и ситуацијама.

Основни материјали за изградњу темеља, оваквог моста, су  воља и жеља,  пре свега, да се сукоб реши једном за свагда. Затим се тај састојак помеша са искреношћу и добро увеже ( као везивно средство) отвореношћу. Има још ту различитих састојака, многе од њих на самом старту треба добро “просејати” ( као песак сејанац).  

Медијатор је ту да вас усмери у додавању тих састојака, кад и ко додаје који састојак, да вас усмери и подстакне да састојке које додаје друга страна уважите као једнаке састојке које и ви дајете у изградњи тог моста, што  нас доводи до технике мешања и састављања тих састојака. Технику мешања (дијалог) подстиче медијатор. Друга вештина  је слушање!!! Разуме се да нема свако  добро развијену технику слушања, зато ће медијатор (од њега се очекује да је активан слушач) да вам помогне да је кроз градњу моста развијате, јер уз помоћ те технике претходни састојци добијају на јачини, а сваки следећи састојак, који ви додајете, добија на квалитету. Тако добро и квалитетно постављен темељ је гаранција за изградњу квалитетног моста на месту на ком је,  до тада, то било немогуће!

Медијацијом се заиста решавају ствари које се годинама нису могле решити, премошћени су до тада непремостиви проблеми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.