“МИР КРОЗ РАЗУМЕВАЊЕ – НОВИ СВЕТ МОРА БИТИ РОЂЕН…” ,

«Сви смо ми једно, људи су повезани невидљивим силама»,

rекао је један од највећих научника, Никола Тесла, а чини ми се, некако да последњих годину дана, да ли због магазина или можда Ковида19, то схватам више него икад. Оно најлепше што ми је магазин и медијација уопште, донела јесте, управо, та повезаност, сад већ, видљива и очигледна са другим, дивним  људима широм света. У овом магазину ћете имати прилике да их упознате, што кроз ауторске чланке, што кроз интервјуе. Да упознате њих и њихова дела, искуства и знања, јер као што Тесла рече: “…људи су повезани невидљивим силама”. Реченица: “Мир кроз разумевање” потпуно се уклапа у концепцију нашег магазина и из тог разлога сам пожелела да чујем нешто више о остварењу које се водило овом светиљком, као и о његовом аутору.

Да није Медијатора, не знам да ли бих имала прилику да сазнам нешто више о остварењу “Теслин народ”, али и његовом аутору Жељку Мирковићу, редитељу, продуценту  и  професору филма и дигиталних медија у УСА. Жељко Мирковић је завршио  Академију Уметности у Београду и Мастер студије у медијима у Великој Британији на Bournemouth University, Media School. Тренутно завршава докторске студије на ФМК Београд. Власник је продукцијске куће Optimistic Film. За своје филмове освојио је 58  интернационалних награда. Последњи документарни филм “Други сусрет” био је званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. Аутор документарних филмова “Теслин Народ”, “Обећање”, ”Светислав Пешић, Више од тренера”, ”Други Сусрет”, ”Лајко Феликс – У потрази за собом”, ”Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест”, ”Оженићу цело село”, ”21. Секунд”, ”Мухарем, Музика очи живота”…

 Жељко Мирковић

Како је дошло до остварења филма „Теслин народ“ за магазин Медијатор говорио је аутор Жељко Мирковић, редитељ и продуцент овог остварења. На самом почетку питала сам Жељка како изгледа бити странац у Америци:

Како изгледа бити странац у Америци?

Америка је земља која је изграђена на индивидуалним вредностима. Где се рад и знање јако поштује. Када добијете шансу да то покажете или кад вам неко на основу вашег претходног рада ту шансу пружи, онда се ствари покрећу даље.

Једна врата, отварају друга… САД су земља која је изграђена од свих народа света и не постоји отпор према онима који знају и који хоће да раде, ма одакле долазили.

С друге стране, то значи и да је конкуренција глобална. Квалитетни људи долазе са свих континената, из  свих држава света. Ја сам захвалан што је мој рад препознат и што ми дата могућност да то покажем као професор филма и дигиталних медија у земљи где је филм један од темеља “меке моћи” (Soft Power). У земљи која извози свој филм свуда по свету, ја сам био нашао простора да дам своје допринос у преносу знања онима који желе да чују и науче. Не бих то искуство поредио са Србијом јер се у САД размишља глобално. О месту на глобалној мапи. Из тог угла је онда све могуће.

“Сви моји пројекти су окренути човеку, и ја лично верујем у те основне људске вредности као што су љубав, нада и породица, и човечанство које побеђује, ипак, на крају…”

Жељко Мирковић

Идеја за  „Optimistic Film“?

Када је Optimistic Film настао, већ је породица била, двоје деце су били чланови породице са нама, и цео поглед на стварност и окружење сам желео да буде из једног позитивног угла, да сагледава живот из једног позитивнијег угла.

Иначе, сви моји пројекти су окренути човеку, и ја лично верујем у те основне људске вредости као што су љубав, нада и породица, и човечанство које побеђује ипак на крају, тако да се тај неки позитиван угао одразио [на име продуцентске куће]. Optimistic Film није име само за себе, негó је то и поглед на свет, и теме којима се бави Optimistic Film—иако имају озбиљну позадину—увек негде доносе једну наду на крају, каква год она била. Ми увек покушавамо да нађемо, увек, тај један хуманистички угао у сваком од пројеката.

Како бисте описали Ваш стил?

Волим да кажем да моји филмови представљају једну врсту docu-fairytale, тј. неку врсту документарне бајке, и питање је да ли су то бајке, или су то у питању неке друге фреквенције у које нас филм односи и показује да је све могуће уколико довољно верујемо и имамо снагу воље, и да онда можемо заиста померати планине, можемо постићи све оно што желимо, уколико смо спремни за то. Мислим да та унутрашња енергија коју свако од нас носи, ту фреквенцију коју шаље, она креира заправо и његову будућност, а ја покушавам да нађем увек неки кључ који би кореспондирао са сваком од тих прича на том неком нивоу, и зато мислим да су ти креативни документарни филмови заправо врста неке модерне бајке које се догађају свима нама, а оно што њих чини бајковитим јесте што стварност у којој живимо све мање верује да су позитивне ствари могуће, а све више је окренута ка негативним вестима. Ја управо желим да кажем да позитивне вести и лепе људске приче могу да се продају боље него негативне.  

Кад смо код позитивних ствари, да ли свет уважава позитивне ствари и достигнућа великих Срба више него ми овде?

Рекао бих пре да се ми не трудимо да градимо моделе и идоле према онима који су задужили човечанство и народ. Такође, недостаје вера у будућност и наде да је могуће достићи високе циљеве. Постало је популарно изаћи са негативним причама. Чини се да је то најлакши начин у међусобној комуникацији. Изазова има, није лако, али то не сме да буде изговор за одустајање. Највеће богатство једног народа су знање и људи.

Највеће богатство једног народа су знање и људи.

Споменули сте Soft Power. Да ли Ваши филмови представљају “меку моћ» и шта она представља?

САД и многе друге државе у свету су одавно схватиле да поред улагања у Hard Power (чврсту моћ) као што је војска, оне морају да улажу у  Soft Power тј. „меку моћ“.  Soft Power је начин да преко своје културе, науке и других достигнућа свог друштва своју земљу представите другима на начин који ви желите и да те друге земље на то реагују позитивно. Онако како вама одговара. Србија има толико тога да понуди у многим областима кроз своје људе. Наша улагања управо треба да иду у том правцу. Не треба се бавити непрестано причама и одговарати на то шта други  мисле и причају о нама. Онда улажете у једну матрицу из које више нема позитивног исхода.

 

Џек Димић као Никола Тесла у филму “Теслин народ”, Њујорк

Ми као народ треба да излазимо са својом причом о нама кроз наше људе. Погледајте, сви данас знају за Теслу, Ђоковића, зграда на Kolumbija University  у Њујорку носи име по Михајлу Пупину, на обелиск у Вашингтону име провог Србина Ђорђа Шагића – George Fishera, уписано је на посебном месту у знак захвалности …, таквих примера је много. Младен Секуловић или Karl Malden је Оскаровац који је био и председник Америчке филмске академије, Питер Богданович је икона Холивуда и још увек ради у својим 80-тим годинама. Већ сам поменуо неке од наших научника који данас раде на највећим светским пројектима у својим обаластима и заузимају водећа места. Када у Америци поменете легендарног кошаркаша Pita Pistola (Петар Маравић) многи ће одмах са радошћу одреаговати на њега. И тако даље. И тако даље… Дакле, простора за нашу причу о нама има колико год желите. Важно је пронаћи прави угао и пренети позитивну енергију о људима и преко њих о народу.

Питер Богданович, продуцент

Да се вратимо филму и попричамо о симболици у називу филма, зашто “Теслин народ”?

Зашто Теслин народ? Теслин народ је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Теслин народ  је симбол који не тражи географско објашњење.  Теслин народ се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају.

Ко су људи из филма „Теслин народ“?

Серијал и филм Теслин народ представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. У филму се појављује преко 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Валта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, професора биомедицинског инжењерства и медицинских наука на чувеној Колумбији у Њујорку.

Гордана Вуњак Новаковић (на слици) је у две америчке академије наука за инжењерство и медицину, као прва Српкиња и прва жена на Колумбији која је добила ова признања. Гордана Вуњак Новаковић је члан Српске академије науке и уметности.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“, али и занимљивости попут оне да је чувена Dži Aj Džo играчка направљена по узору на једног српског хероја – Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

Поред њих Теслин Народ представља и професора Владимира Буловића са М.И.Т. који је у овом тренутку један од водећих научника из области нанотехнологије у свету. Професор, Владан Вулетић са М.И.Т. је водећи у свету у области квантне механике. Он је такође са радошћу пристао да учествује у пројекту јер као и остали, схвата његов потенцијал и значај за цео наш народ ма где се он налазио.

  Слика: Владимир Буловић

Српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју. Сви знају за чувену изјаву Нила Амстронга: „Ово је мали корак за човјека, а велики за човјечанство“, коју је изјавио када се 20. јула 1969. године из свемирског брода „Аполо 11“ спустио на мјесечево „Море тишине“.

Међутим, мало је познато да је у конструкцији и дизајну „Апола 11“ и ракете „Сатурн 5“ учествовала и седморица стручњака српског порекла, међу којима је Дејвид Вујић. Вујић је рођен у Пенсилванији 1935. године. Дипломирао је у Мидленду техничке науке, магистрирао је у Вашингтону, где се запослио у НАСА. Био је представник авионске компаније „Панам“ и власник констуркторске фирме „Дсаунд“. Давид Вујић, инжењер одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија у изради објеката у оквиру мисије Аполо и некадашњи портпарол НАСА. Поред Дејвида Вујића у Аполо прогаму и слању првог човека на месец учествовали су: Милојко Вучелић, главни менаџер програма за слетање астронаута на месечеву површину. Његов непосредни задатак је био контрола и анализа месечеве површине и осмишљавање начина слетања објеката на њу. Милојко Мајк Вучелић је био пројект-менаџер, а од 1966. до 1978. године и један од директора читавог програма „Аполо.“ Предсједник Линдон Џонсон га је зато и одликовао „Медаљом слободе“. Данило Бојић, главни инжењер и специјалиста за системе кретања и контролу реакционих система у Аполо програму. Павле Дујић, инжењер електротехнике, задужен за систем дистрибуције електричне енергије на Аполо свемирским бродовима током лета на Месец. Милисав Шурбатовић,  поручник Југословенске војске. Био је инжењер задужен за приземљење и одвајање свемирских објеката на површини Месеца. Петер Галовић, инжењер задужен за осмишљавање и обезбеђивање катапултног система у свемирским бродовима мисије Аполо. Славољуб Вујић, инжењер задужен за истраживање престанка рада електронских уређаја на објектима који су слати у свемир у оквиру мисија Аполо и Сатурн.

Теслин народ доноси причу и о Волтеру Богданићу, новинару Њујорк тајмса, троструком добитнику Пулицерове награде. Волт потиче из старе српске колоније у Чикагу. Студирао је новинарство и политику на Универзитету Висконсин, а професионално се новинарством почео бавити 1973. године. Таквих примера је јако пуно и успешних Срба има на најистакнутијим местима у америчком друштву, у науци, уметности, спорту, политици, бизнису, војсци…

 Слика: Хелен Делић Бентлеј

Реакције главних актера филма?

Треба рећи да је пројекат настајао 4 године и да је снимано у многим градовима САД, почев од Њујорка, преко Вшингтона, Филаделфије, Бостона, Питсбурга, Кливленда, Чикага, Сан Франциска, Лос Анђелеса… Већ током самог рада људи су схватили који је значај овог пројекта и да он има заправо свенационални потенцијал. Након премијере у Београду прича о филму се брзо проширила. Људи су јако, јако задовољни и захвални за оно што су видели. То је очигледно нешто што је било потребно да се уради. Сада се јављају наши људи из Аустралије, Канаде, УК и позивају да се прича никако не завршава већ да се настави и да траје глобално. Постоје планови за тако нешто и видећемо шта можемо да урадимо у будућности.

Слика: Мими Бизић

Занимљиво је да филм уврштен у бројне библиотеке широм света?

Добрих људи и позитивних прича ће увек бити и увек је било. Важно је да покушамо да трагамо за фреквенцијом која отвара ум и која нас повезује са другима који то исто раде. Све је већ ту само је потребно да се повежемо на праву вибрацију и онда це све бити знатно лакше.

Овај документарни серијал  и филм рађен је у продукцији Оптимистиц филма и РТС-а, на иницијативу Тесла Сциенце Фоундатион из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић.

Теслин Народ се квалификовао за Номинацију за Оскара за дугометражни документарни филм 2020. До сада је филм уврштен у бојне познате библиотеке света као оставштина за садашње и будуће генерације. Међу њима су: Library of the Academy of Motion Picture Arts & Sciences, Library of Congress Washington, D.C., Harvard University Library, Hilandar Research Library, Columbia University Library, Yale University Library, Ohio State University, New York University Library (Elmer Holmes Bobst Library), New York Public Library, Boston Public Library, Hillman Library at the University of Pittsburgh, Duquesne University Library, University of Pennsylvania Libraries (Van Pelt-Dietrich Library Center), Alexandrian Library Egypt, Oxford Library, The National Library of Russia in St. Petersburg, The National Library of France, Paris.

Жељко, хвала Вам на разговору. Остаје нам да следимо управо неке постулате које је  Тесла изрекао. Са једним од њих ћу закључити чланак само пре тога информација где и како се може погледати филм?

Преко  платформе оptimisticfilm.com  можете погледати филм за само 1 долар на дан, а остала остварења за само 10 долара за 30 дана. 

Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић. У улози Николе Тесле је Џек Димић; Идеја: Никола Лончар, Жељко Мирковић; Сценарио: Марко Лопушина, Милош Растовић, Жељко Мирковић; Композитор: Дејан Илијић; Директори фотографије: Милан Марић, Огњен Миловић Монтажер: Павле Никић Менаџер пројекта: Звездана Стојановић Скот Извршни продуценти: Никола Лончар, Ђорђе Јовичић, Борислав Јовичин

Слика: Џек Димић као Никола Тесла у филму “Теслин народ”, Њујорк

Нисам стручна да будем критичар, али као гледалац могу рећи да ми се филм веома допао. И чини ми се да наставак следи… Овај чланак завршавам као што сам и почела, Теслиним речима и поруком за сваког од нас:

“Појединац је пролазан, расе и народи ће доћи и проћи, али човек остаје. У томе лежи дубока разлика између појединца и целине.”  

Зато буди човек да би трајао!

Нела Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.