Ударац судијским чекићем традиционални начин лицитације, трајно одузете робе, послао у заборав и означио почетак електронске лицитације

Четврта индустријска револуција захтева агилни менаџмент и квалитетно управљање променама, како у приватном тако и јавном сектору. Државна управа све више пажње посвећује значају транспарентности и приступачности грађанству. Трајно одузета роба правоснажним решењима у царинско-прекршајним поступцима, која се продавала у поступку лицитације, за многе је до данас била непознаница или недоступна. Од данас, иста ће свима, под једнаким условима бити доступна на једноставан начин. Наиме, данас је, први пут, трајно одузета роба понуђена на електронској лицитацији коју је организовала Управa царина РС, чиме је показала да убрзаним корацима иде путем дигитализације и аутоматизације царинских поступака, а на веће задовољство грађана и свих учесника у царинским поступцима. Значај електронских лицитација се огледа у транспарентности, заштићености понуђача на лицитацијама, доступности /приступачности/, једноставности, немогућности злоупотреба, повећане конкурентности, што ће допринети повећаном приходу у буџету и спречити пропадање робе услед дугог периода складиштења.

Трајно одузета роба понуђења путем е лицитације.
Прва е лицитација Управе царина, Београд 30. март 2022. Фотографије: Саша Чолић www.thedayphotographers.com

Са било ког краја планете, места, посла или годишњег одмора, можете у реалном времену пратити ток лицитације, учествовати на истој и осећати се потпуно сигурни и заштићени, јер при пријави за учешће у лицитацији добијате своју идентификациону шифру, која представља комбинацију слова и бројева те ваш идентитет остаје непознаница осталим учесницима.

„Било какве „закулисне“ радње, као што су договарање и фаворизање појединих учесника су немогуће сада“ – истакао је, као значајну предност електронских лицитација, директор УЦ, Бранко Радујко и додао „да се надметање одвија под шифром што представља гаранцију непристрасности поступка. Раније се дешавало да људи одустану од лицитирања када виде ко учествује, а било је и немилих примера уцена и застрашивања. Ово је изванредан пример како дигитализација може успешно да неутралише страх, јер га обесмишљава.“

Директор УЦ- Бранко Радујко, прва е лицитација Управе царина, Београд 30. март 2022. Фотографије: Саша Чолић www.thedayphotographers.com

Сунчица Мирковић – в. д. помоћник директора УЦ, истакла је да се е-лицитацијама знатно смањују трошкови и штеде сви ресурси у односу на претходни начин спровођења лицитација.

За прву електронску лицитацију Управе царина интересовање је, осим грађана, исказао и велики број медија, који су имали прилику, заједно са руководством УЦ да испрате прву електронску лицитацију.

Право учешћа на е-лицитацији имају физичка (пунолетна) и правна лица, која положе кауцију у висини од 30 одсто од вредности робе (која се враћа након завршетка лицитација). За предмете који су за личну употребу или представљају предмете домаћинства може да конкурише физичко лице. За предмете „трговачког карактера“, као што је овде био случај са оделима за пливање и сурфовање, којих је било преко 40 у пакету, може да учествује само правно лице. Једно лице има право да учествује на више лицитација истовремено (за сваки предмет који жели да лицитира подноси посебан захтев), што је и овде био случај, те се за 20 предмета (колико је одабрано за ову прву лицитацију) надметало 42 физичка и 21 правно лице. За учешће на првој електронској лицитацији поднето је 464 захтева од који је 113 одобрено. Подношење захтева за учешће на лицитацији, као и читав даљи поступак одвија се електронским путем.

Извор: сајт Управe царина

Ово је добар начин да на поједностављен начин, уз потпун комфор и заштићеност, дођете до веома скупог, жељеног, маркираног предмета, по повољним ценама. Напомињемо да је прва електронска лицитација успешно завршена, а буџет Србије увећан за око 3.000.000,00 динара.

Ускоро се очекује и прва електронска лицитација аутомобила. Као и до сада биће организовано физичко разгледање робе пре саме лицитације. Напомињемо да ће од сада, све будуће лицитације у свим градовима, бити могуће пратити преко сајта Управе царина. Више информација о самим лицитацијама, условима учешћа и упутство за употребу апликације можете наћи на овом линку: https://licitacije.carina.rs/#/

Божидар Ђурић, водитељ прве е лицитације Управе царина, Београд 30. март 2022. Фотографије: Саша Чолић www.thedayphotographers.com

Водитељ прве електронске лицитације био је цариник, Божидар Ђурић, који је и до сада водио поступке лицитације трајно одузете робе, само што овај пут судијски чекић у Божиној руци није огласио крај лицитације једног предмета, већ крај традиционалног начина спровођења поступка лицитације, али и почетак елетронских лицитација. А шта ће бити са Божиним судијским чекићем, који се користио у поступку лицитације? Можда остане као сувенир у Управи царина, а можда се и понуди на некој од следећих електронских лицитација. Зашто да не?

Божидар Ђурић, водитељ прве е лицитације Управе царина, Београд 30. март 2022. Фотографије: Саша Чолић www.thedayphotographers.com

Како долази до царинских прекрашаја, како се воде поступци, каква је процедура, да ли постоји могућност мирног решавања спорова путем медијације и колико би се новца могло уштедети на судским поступцима уколико би се исти водили у поступку медијације, нека су од питања на која ћемо у неком од наредних чланака одговорити.

До тада пратите сајт Управе царина и искористите ваше право да учествујете на лицитацијама. Магазин Медијатор се залаже за једнака права за све, једнак приступ информацијама и услугама државних органа без протекција. Овај пут пример добре праксе је Управа царина која је омогућила учешће на електорнским лицитацијама под једнаким условима за све, уз максималну транспарентност, поједностављеност и заштићеност.

Нела Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.