ИЗАЗИВАЊЕ ПАНИКЕ И НЕРЕДА

ИЗАЗИВАЊЕ ПАНИКЕ И НЕРЕДА – казне које предвиђа закон у Србији

Од 06.марта 2020.године када је у Републици Србији потврђен први случај лица оболелог од КОВИД-19 болести коју изазива корона вирус односно прецизније САРС – КоВ2 предузете су опсежне мере у циљу спречавања даље заразе, заштите становништва и максимално професионалног и одговорног приступа здравствених радника на свим нивоима.

На жалост у оваквим ситуацијама читаоцима постају од значаја и објашњења одређених чланова Kривичног законика на које је важно скренути пажњу јер непоштовање одредби могу значајно утицати на квалитет живота становништва , а у најгорим случајевима да становнике коштају не само тешких последица већ губитка живота.

Имајући у виду да је у Републици Србији у складу са чланом 200 став 8. Устава Републике Србије уведено ванредно стање, на основу Одлуке о увођењу ванредног стања, Влада Републике Србије је увела посебне мере .

У складу са потребом да се изолујемо и да се не окупљамо и не дружимо, а све у циљу спречавања ширења вируса, бржег превазилажења настале ситуације и извојевања победе над САРС-ЦоВ2 много више времена проводимо на друштвеним мрежама, на апликацијама попут Јутјуба пратећи различита доступна средства информисања изложени смо додатном ризику.

Да бих вас заштитила јер можете бити и жртва и починилац дужност ми је да вас посаветујем да је Kривични законик Републике Србије у глави 31 предвидео кривична дела против јавног реда Kривични законик Републике Србије у глави 31 предвидео кривична дела против јавног реда и мира, а нама тренутно као најважније је кривично дело ИЗАЗИВАЊЕ ПАНИKЕ И НЕРЕДА из члана 343.

Предметно кривично дело може да се изврши на два начина :

„ (1) Kо изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном.

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година. „

У тачки један је наведено да имамо три последице извршења кривичног дела, а то су: изношење лажних вести или тврдњи којима се изазива паника, теже нарушавање јавног реда или мира и осујећење или значајније ометање спровођења одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења.

Зоран Стојановић, пензионисани професор ( редовни професор ) Правног факултета у Београду из предмета Kривично право панику је дефинисао као „изненадно узнемирење грађана јачег интензитета, проузроковано страхом због изношења или проношења лажних вести или тврђења. Паника често води томе да грађани предузимају поступке којима се нарушавају јавни ред и мир, али то није нужно за ову врсту последице“.

Овде бих се посебно осврнула на изношење и преношење лажних вести јер верујем да не постоји особа која путем друштвене мреже или неке од апликација није добила добронамерно обавештење о магичним мерама за спречавање оболевања од САРС-ЦоВ2 па смо имали паничне куповине одређених средстава за испирање грла, велике редове за гориво, производњу средстава за дезинфекцију из кућне радиности….

Управо се овако извршава квалификовани облик овог кривичног дела, односно путем друштвених мрежа, средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу.

Сходно ситуацији у којој се налазимо и у којој ћемо се налазити догледно време, а чија дужина у великом зависи од наше дисциплине и поштовања уведених мера које су за наше добро битно је нагласити да је извршење овог кривичног дела путем друштвених мрежа извесно.

Овај пут апелујем на све вас драги читаоци да ради здравља вас и ваших ближњих обратите пажњу на савете које усвајате, делите као и на самозване стручњаке којих је више у оваквим временима.

Разумљив је страх и паника коју осећате, осећамо је сви, али опасније од тога су последице које можете произвести великом броју људи због горе наведеног кривичног дела.

Услед свега горе наведеног, а у циљу извојевања брзе победе над заједничким изазовом апелујем на све да слушамо савете реномираних лекара и да се стриктно и одговорно придржавамо уведених мера, јер ма како се оне вама чиниле тешке сматрам да је далеко теже уколико због олако схваћене ситуације више не будете у могућности да стварате нове успомене.

Одговорност и стрпљење су најтежи животни испити, али ја верујем да ћемо исте успешно положити .

Останите код куће и будите ми здрави.

Бојана Богојевић

Бојана Богојевић

Дипломирани правник са положеним правосудним испитом

Специјалиста за корпоративно управљање

UN Accredited Climate Change Teacher, Експерт за ЕУ

https://bojanabogojevic.wordpress.com/ LinkedIn:     https://rs.linkedin.com/in/bojana-bogojevic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.