„ПОКЛАЊАМ АУТОМОБИЛ… ПОКЛАЊАМ ТРИ МОТОРА… ПОКЛАЊАМ КУЋУ…“ ДА, ДОБРО СТЕ ПРОЧИТАЛИ! ГРУПА У КОЈОЈ СЕ ПОКЛАЊАЈУ АУТОМОБИЛИ, МОТОРИ, КУЋЕ… ДОДАТНА ВРЕДНОСТ ВАШЕ А И МОЈЕ КУПОВИНЕ

„ПОКЛАЊАМ АУТОМОБИЛ… ПОКЛАЊАМ ТРИ МОТОРА… ПОКЛАЊАМ КУЋУ…“ Да, добро сте прочитали! Група у којој се поклањају аутомобили, куће, мотори, намештај, накит, слике, гардероба, инструменти, летовања, прегледи…

ДОДАТНА ВРЕДНОСТ ВАШЕ А И МОЈЕ КУПОВИНЕ

Сад кад је наш драги Владимир написао текст о трошењу и правима оних који троше (свих нас), “КОНЗУМЕРИСТИ СВИХ ЗЕМАЉА, ДЕКОНЗУМЕРИЗУЈТЕ СЕ” (претходни чланак, потражите на сајту), желим да вам кажем где ја у последње време трошим новац и не да бих се хвалила него да би и вас подстакла (потакла) да чините исто. Постала сам прави конзумер једне групе на фејсбуку! Да, добро сте прочитали. Групе на фејсбуку! Група се зове „Буди хуман хуманитарне лицитације!“

Донела сам одлуку да ћу ту куповати све што ми треба што за кућу, што за себе лично, што за друге. Нуди се све од игле до локомотиве (није било локомотве осим у виду играчке али је било аутомобила, кућа и мотора…) половно и ново.

Што нема ново, купићу половно, није ми важно. Нуде се и различите услуге, а цена варира и зависи од ваше спремности да платите. Скоро ми је прегорело кувало за воду, одем на групу и питам има ли ко да понуди (пост потражње). Једна  жена видела моју објаву, сликала своје кувало, објавила у групи и таговала ме. Лицитација траје 24 сата, заборавила сам колика је била почетна цена, али  ја сам га излицитирала за 800 динара (цца 7 еура).

Трифуновић Нинослав поклања аутомобил за Оливера – корисника фондације Буди хуман

Тако сам купила торбу, вазу, чинију, есцајг, деци неки сат, ципеле, Диорову сенку за очи за цца 18 еура итд. Шта год да ми у кући затреба одем у групу и објавим пост потражње, ко има стави тражени предмет на лицитацију, тагује ме и лицитирам до износа до ког сам спремна да платим. Може се десити да видим нешто у групи што ми баш и не треба (као прави конзумер о ком Владимир пише), али знам да ћу лицитацијом неком помоћи па лицитирам.  А са друге стране из истог разлога, оно што знам да нећу користити више или сам спремна да се тога одрекнем, јер неко има већу потребу за тим, ставим на групу и други лицитирају. Ја сам поклонила, неко лицитирао, а новац уплатио ономе коме је најпотребнији. Сваки месец нешто лицитирам, некада и по неколико пута. Месечно најмање једном, а  поред тога  пошаљем по коју поруку за кориснике.

Не можете веровати колико је добро кад на једном месту имате све, купујете из фотеље дома свог, а при том знате да остварујете вишеструку корист. Највећа је она што знате да сте некоме помогли и сви чланови ове хумане групе су хероји 2020. године и 2021. Немогуће је некога посебно издвојити или истаћи јер сви дају од срца било да се ради о вредности од једног еура или о 15.000 еура.

Не могу а да не споменем ипак хероје над херојима у свим овим причама: то су деца и њихови несебични родитељи. Свака мајка, отац, старатељ, …,  који се бори за свог болесног укућанина је херој. Не смем ни да помислим кроз шта све пролазе. Није то 7 дана нешто траје, па ће проћи. Они сваки дан свој живот посвећују својим најмилијима за чији живот и оздрављење се боре. Сваки минут, секунд живота свог. Ми дођемо, мало свратимо у њихове животе, помогнемо и вратимо се својим животима, а они сваки дан, сваки минут, сваки секунд, са потпуном неизвешношћу за даље, за сутра. Колико мајки, очева има који минуту би да предахну, да се негде сакрију, побегну у неки кутак да се исплачу, колико често завапе како немају снаге, клону духом, помисле да су сами и да не могу даље или колико често се питају зашто се то баш њима и њиховим најмилијим дешава? Како би изгледало да је све у реду, да је све нормално? Да нема стрепње, страха? Колико непроспаваних ноћи, стреса, борбе, са самим собом, борбе са околином, са бирократијом… Како се боре са чињеницом да су немоћни да ишта више учине?

Огромна подршка и лавина разумевања за све те дивне, несебичне људе који су у оваквим животним околностима, који се не могу описати у ових пар редова. Само сам желела да вам кажем да знам, и сви ми у групи, верујем, знамо колико вам је тешко и са чим се борите и суочавате драги људи. И истрајавате. Искрено се надам да вам људи попут Бранке Зарић (оснивача групе Буди хуман-хуманитарне лицитације) и њених сарадника и свих у групи једнако пружају трачак наде и подршке уз сазнање да нисте потпуно сами. И то наше (сваког члана групе који учествује) мало, минијатурно вама је много и знамо да вам значи. Ви сте прави хероји јучерашњег, данашњег и сутрашњег дана драги родитељи, драга децо, браћо и сестре, сви који се борите за своје најмилије. Нисам желела да текст буде патетичан, али понекад не може другачије да звучи. Заиста често помислим кроз шта све ти људи пролазе, а ја треба да размишљам да ли сам купила ново или половно кувало или о томе шта ће људи речи што носим половну торбу! Ево да одговорим свима који тако размишљају:  та торба има већу вредност и то кувало него ли иједна нова (осим ако није ново купљено у овој групи).

Све ван ове групе, (иако на први поглед идентчно) је мање вредно, јер сваки производ има вишеструку вредност у овој групи. Свака услуга попут водоинсталатерских, керамичарских, медицинских, козметичких, маркетиншких,… овде вреди више него ван групе!

Прим. др Даница Нинков која поклања услугу за  онога ко излицитира највише у року од 24 сата је стални члан групе и до сада помогла многима, како она тако  и корисници који су лицитирали њене услуге.
Немања Угрешић је поклонио три мотора

Хвала вам свима.

Најбоље од свега је што овај вид куповине има вишеструку корист: за купца, тј. вас/нас, за продавца, опет вас/нас/ и за све оне људе, пре свега децу и њихове родитеље, који покушавају скупити новац за лечење и бољи, квалитетнији живот. Да! Куповином онога што вама треба заправо ви помажете болесној деци, јер новац не иде продавцу /ономе ко поставља лицитацију/ већ се он заправо одриче у корист неког корисника фондације Буди хуман, а ви, након што излицитирате жељени предмет новац уплаћујете на рачун тог корисника. Ви сте задовољили своју потребу за нечим и при том учинили добро дело, помогли некоме. Продавац ставља на лицитацију ствари које или не користи, или има вишка, или једноставно жели да поклони у циљу помоћи те деце, одриче се ствари из чистих хуманих побуда. Немања Угрешевић се тако одриче чак три мотора, један је већ раније излицитиран, па ко воли моторе нек изволи у гупу и лицитира. Моли за дељење објаве, ево ми је овако делимо јер је група приватна. Иначе, броји преко 312.000 чланова и расте свакодневно. Тешко је видети све објаве којих има преко хиљаду дневно, али зато постоје олакшице које су администратори и модератори направили у групи ради лакшег сналажења.

Оно што је важно још да кажемо да су Бранки и сарадницима (којих има око 100) потребни нови сарадници, волонтери,  хуманисти, који ће помоћи у администрирању ове групе:

Ко може да одвоји време и помогне и на овај начин чини велико дело. Давање се не огледа само у материјалним стварима, поклањамо своје време, пажњу, реч, загрљај, осмех, емоцију…

Све се рачуна и свако даје што може и колико може и све је једнако вредно

Као што рекох шта год вам треба овде ћете наћи, а ако  вам нешто у вашој кући не треба поклоните у групи и тако учините добро дело.

Група је организована на различите начине и сугурно ћете се  пронаћи у неком од тих модела за помоћ другима. Један начин је да можете дати нешто на лицитацију или учествовати на лицитацији. Затим учествовати у наградној игри (вредне робне награде се дају ради организовања наградних игара, али нуде се и услуге) које функционишу тако што ви пошаљете смс поруку за неког корисника (обично назначено за кога), добијете број и чекате  излачење!

Група организује различите догађаје попут хуманитарних концерата а улазнице коштају, обично, једна смс порука  за неког корисника

Чланови групе су организовали хуманитарне базаре на којима се прикупљао новац. Један такав базар организовали су и Волонтери Качарево

Познате личности су се прикључиле групи и акцијама па је једна од активности Кафа за живот у којој онај ко највише излицитира има част да упозна некога од познатих личности…

Ако вам треба годишњи одмор овде лицитирајте. Власници апартмана поклањају викенд нпр.боравак за уплату неког од корисника. Ко више  излицитира. Ови предивни мотори чекају нове власнике, а новац од лицитације иде за лечење Гаврила:

Од услуга преко робе широке потрошње. Објављујемо слике мотора, ципеле које дуго чекају власницу

Не знам да ли је Бранка свесна овога што је направила, али хвала и њој и њеним сарадницима на хуманости и овом великом, огромном хуманитарном пројекту!

Е, сад Владимире драги, надам се да се не љутиш, штавише, морам ти рећи потпуно сам се деконзумеризовала од спољног света и других радњи и потпуно конзумеризовала у групи Буди хуман хуманитарне лицитације и овом приликом позивам и тебе и све наше драге читаоце да учине исто!

БУДИ ХУМАН – ХУМАНИТАРНЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ!

Пронађите групу на фејсу, прикључите јој се и будите хумани. Ту ћете пронаћи све што вам треба ако се мало потрудите. Деконзумирајте се од таштине и конзумеризујте се у групи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.