19. августа 2003. године у бомбашком нападу на хотел Канал у Багдаду убијена су 22 хуманитарна радника, укључујући и специјалног представника генералног секретара УН-а за Ирак Sergio Vieira de Melloа. Пет година након тог догађаја, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом је 19. август проглашен за Светски дан хуманитарне помоћи (WHD).

„Сваке године, WHD се фокусира на тему, окупљајући партнере из целог хуманитарног система како би се залагали за опстанак, добробит и достојанство људи погођених кризама, као и за безбедност и сигурност хуманитарних радника.“ – наводи се на сајту УН.

Ове године УН користе дигиталну уметност како би истакли појединце различитих занимања и профила који несебично дају себе како би помогли онима којим је то најпотребније. Таквих појединаца има свуда, за многе и не знамо да постоје док у сенци свог живота, исти другима олакшавају. Има и оних који своју позицију користе у хуманитaрне сврхе јер су разумели на време суштину живота: „Више усрећује давање него примање“ – Дела апостолска 20:35 у којима Исус каже: „У свему сам вам показао да таквим марљивим радом морате помагати онима који су слаби и имати на уму речи Господа Исуса: ’Више усрећује давање него примање.‘ “ – управо њих ћемо споменути пред крај текста.

Од филантропа се често може чути како не могу уживати у својим околностима уколико знају да је комшија, пријатељ, ближњи у некаквој кризној ситуацији, или док неко други пати. Саосећајност, солидарност, понизност, жртва, …, све су то одлике великих људи. Људи, који несебично своје ресурсе дају како би другима помогли.

https://www.worldhumanitarianday.org/

„Кад год и где год су људи у невољи, има других који им помажу. Они су сами погођени људи – увек први који реагују када дође до катастрофе – и глобална заједница која их подржава док се опорављају. Далеко од рефлектора и ван наслова, они се окупљају како би олакшали патњу и донели наду.

Кампања WHD 2022. осветљава хиљаде волонтера, професионалаца и људи погођених кризом који пружају хитну здравствену негу, смештај, храну, заштиту, воду и још много тога.

За овогодишњи WHD користићемо дигиталну уметност да испричамо приче о људима којима је потребна помоћ и онима који им помажу. У средишту кампање је низ лепо илустрованих профила хуманитарних радника који показују ширину и дубину хуманитарног рада и заједно симболизују шире хуманитарно село.

За овогодишњи WHD показујемо важност, ефикасност и позитиван утицај хуманитарног рада.

WHD је кампања Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОСНА).“ – о овогодишњој кампањи Међународног дана хуманости пише на сајту УН.

https://www.worldhumanitarianday.org/

Уједињене нације истичу колико је сваки појединац битан, и хуманитарни рад сваког човека без обзира на професију, вештине и могућности, јер је све важно i ,свачија помоћ је добродошла. Тако наводе неколико различитих профила међу којима су возачи, здравствени радници, учитељи, адвокати, преговарачи, радници задужени за безбедност итд. :

https://www.worldhumanitarianday.org/

Они који нас прате знају колико нисмо љубитељи различитих прогласа, обележавања различитих дана како би скретали пажњу, један дан у години, на нешто веома важно. Нисмо, јер сматрамо да су људска права универзална и већина подразумевајућа. Нисмо, јер никада више није било приче о правима и чини нам се да се што више прича о њима, све се мање поштују. У целом свету. Никада већа криза и више ризика по достојанство човека. Зато нам је свест о заједништву, солидарности, једнаким могућностима за све, потребна на завидном нивоу. Зато пишемо о значају филантропије, хуманости, саосећајности и активизма. Нека свако од нас учини нешто, било шта, ма колико, за добробит појединца, групе, свог окружења, заједнице, ближњих… и свет може постати боље место за живот, само ако постанемо свесни свега око нас и ако се активно и несебично укључимо у креирање будућости. Зато се у своје име и име свих корисника захваљујем свим појединцима, волонтерима, хуманистима, без обзира шта и колико дају, захваљујем се у име свих оних којима је наша помоћ неопходна, захваљујем се у име породица, деце, бака и дека, тетки и теча, стрина и стричева, другова, пријатеља, разредних старешина, учитеља, наставника и професора…, у име болесних и здравих, у име свих којима сте помоги и којима ћете помоћи.

Хвала свима вама који своја постигнућа и могућности користите како бисте другима помогли и дали свој допринос за једнаку могућност за све. Истичем све који су осмислили и организовали, сви који донирају и помажу на било који начин у Народним кухињама, како би сви имали оно што је основно: намирнице за живот. Хвала вам. Истичем све људе који су основали, организовали и помажу рад Склоништа, без обзира да ли су за децу или старије људе, бескућнике. Истичем куваре, сервисере, психологе, педагоге, здравствене раднике, раднике обезбеђења, хигијеничаре, неговатеље, помоћне раднике… Толико људи има којима је преко потребна наша помоћ: стари, бескућници, гладни, деца, жртве злостављања, ратова, болесни, напуштени, сиромашни, инвалиди, … Осврнимо се око себе и помозимо. Будимо хумани.

Посебно истичем Фондацију „Буди хуман-Александар Шапић, фондацију јединствену у свету, која нас је све ујединила, и која заиста пружа прилику свакоме од нас да помогнемо колико можемо, коме желимо, кад желимо, без изговора, како би сви корисници фондације имали једнаку шансу за оно најважније: живот! Поред тога вратила је веру у хуманост, јер сва средства која се сливају у фондацију се директно прослеђују корисницима, без провизије и потпуно транспарентно. Зато телефон у руке и одлучите се да ли желите једнократну или месечну помоћ да издвајате за кориснике фондације: За једнократну помоћ од 200 динара, укуцајте 1 и пошаљите на 3030, за месечну помоћ у висини од 200 динара месечно, упишите будихуман и пошаљите на 3030. Такође истичем и оснивача и сараднике и све оне који активно учествују у лицитацијама преко фејсбук групе (писали смо о овој групи у нашем магазину) Буди хуман – хуманитарне лицитације, како би корисницима Буди хуман активно помагали.

https://www.budihuman.rs/
https://sr-rs.facebook.com/groups/924674254648567/about/
https://www.budihuman.rs/

Велико хвала и Фондацији Алек Кавчић и Фондацији Новак Ђоковић. Ако је школовање обавезно (основно и средње) онда би сви требало да имају једнаку могућност и једак приступ том образовању. Образовање би требало да буде омогућено свима и бесплатно за све. Као и право на живот, приступ здравственим услугама, тако и свим другим социјалним услугама. Хвала вам што подижете свест о томе како само здрава, образована омладина може бити носилац здравог друштва (у сваком смислу речи). Хвала што се бавите васпитањем и образовањем деце, од најмлађег узраста, и што се трудите да шанса буде свима једнака. Правите и стварате окружење једнаких могућности: могућност да сви имају рану социјализацију , могућност похађања вртића, могућност бесплатних уџбеника… Право на образовање… „Едукација не сме да чека“…

https://novakdjokovicfoundation.org/sr/
https://fondacijaalekkavcic.org/
The Mediator Magazine / pixabay photo

Да би деца могла да се образују треба мислити и о њиховој безбедности. У том смислу захваљујем Центру за злостављану и несталу децу који се бави не само репресивним мерама, већ подиже свест о значају превентивних мера, како да заштитимо нашу децу, како да препознамо могуће ризике и опасности, како деца да препознају потенцијалне опасности, како да их избегну и да се заштите… А кад дође до нежељених ствари пружају несебичну подршку свим жртвама од саветодавне, преко психолошке до правне помоћи. На сајту организације подсећају да су хуманост и доброта неисцрпни ресурси.

https://cnzd.rs/
https://cnzd.rs/

И наш магазин Медијатор и цела организација је филантропска. Сви који су сарадници су хуманисти, пре свега. Сматрамо да је важно да народ буде правовремено и сврсисходно информисан. Требало би да зна о својим правима, а не зна. Народ има право да зна о својим правима и на који начин може да их оствари. Право на слободу и мир су, такође, основна права. Ми желимо мир за све људе, и жеља нам је да створимо мирољубиво друштво. Друштво у ком ће се и сваки наговештај сукоба решавати мирним путем, путем медијације. О томе желимо да информишемо људе: да своје право могу остварити путем медијације, да могу постати медијатори и миротворци у свом окружењу. Желимо да децу учимо вештинама медијатора, како би створили хуманије, толерантније, мирољубивије друштво – друштво медијатора. Хвала свим сарадницима који улажу себе у остварењу овог циља.

https://posrednik.org/o-nama/
https://posrednik.org/nela-savic/

Није случајно што сам истакла баш ових неколико организација. Нема ту других интереса осим филантропских, потребе да се помогне. Филантропија се не мора огледати у јавном свеопштем организовању. Појединци то знају. Они појединци који сваки дан некоме помогну да пређе улицу, некога нахране, обезбеде подшку било које врсте, одвоје време да поразговарају са неким, некога пресвуку, некога окупају, некоме принесу, некоме донесу, одвезу, довезу, некоме гардеробу оперу и испеглају, убаце писмо подршке у сандуче, некога превију, некога зашију, …, пошаљу поруку утехе, или поруку на буди хуман 3030, или једноставно љубазно пруже руку некоме да устане, охрабре… Сви ти појединци који поред нас пролазе су хероји данашњице, сви они који се боре са сопственим недаћама а нађу времена и снаге да помогну другима. Хвала вам свима што постојите и ово јесте Дан хуманости, али ово је дан који треба да подстакне све друге да буду као и ви, а ви, драги хуманитарци, овај дан живите сваки дан и на томе вам неизмерно хвала.

The Mediator Magazine/ humanity / pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.