Влада Републике Србије донела је Одлуку о установљавању Дана родне равноправности. За Дан родне равноправности одређен је 11. јун и обележава се сваке године.
Медијатор се свакако залаже за људска права, а начело родне равноправности и недискриминације представљају једно од основних људских права.
Критички смо се опходили према скоро сваком установљеном дану. Не зато што сматрамо да такви дани (Дан правде, Дан мирног решавања сукоба, нарочито Дан детета, Дан жена, … Дан борбе против рака, Дан особа са инвалидитетом, Дан планете…) не треба да се обележавају, већ зато што такви дани и дела у складу с истим требало би да буду сваки дан. Сваки дан би требало да буде дететов дан, Дан мира, љубави, правде, једнакости, дан жене, дан особа са инвалидитетом, дан оболелих од ретких болести, здравог окружења, екологије, животиња, Планете… Сваки дан! Но, чини се да многи заборављају на основна људска права, и крше их свакодневно, те је добро да имамо бар један дан у години, сваки за по неко право, да „заборавне“ подсети на исто.


Да ли ће одређивање једног посебног дана у години, као Дан родне равноправности, побољшати положај жена у друштвеном и политичком животу или је још један смислени потез у друштву бесмисла остаје нам да видимо у наредним годинама. Особама које су се осећале дискриминисано по овом питању честитамо установљавање Дана родне равноправности (11. јун) са жељом да тај дан обележавају са што више позитивних примера, и да постанемо друштво које ће напокон се осврнути око себе и поштовати своје ближње, али и комплетно своје окружење. Поштујте и себе, борите се за своја права, водећи рачуна да при том не кршите туђа.

Одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику РС“ број 102 од 29.октобра 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.