УПРАВЉАЊЕ ПРОМЕНАМА

Знате,

у времену глобалне, неочекиване, екстерне промене која , због својих својстава имплицира и интерне промене сваког појединца, породице, организације, друштва у целини, заједнице, државе, региона и света, неки су уплашени, неки су збуњени, неки су још лошији него што су били, деструктивни, …, док су други виспрени, прилагодљиви, предузимљиви, од претњи праве шансе, од изолације романсе ( морала сам 🙂 ). Дакле, поседују вештине које су потребне за процес управљања променама (више о овоме у неком од наредних издања).

“Не опстају најјаче и најинтелигентније врсте, већ оне које се најбрже прилагоде променама.”

Чарлс Дарвин

Колико је прилагођавање променама важно, видимо из горњег цитата, који се, од када је изречен до данас, небројано пута потврдио као истинит. Како се медијатори сналазе у овим данима, да ли се прилагођавају променама, како би нас данас Дарвин окарактерисао?

Ево три примера конструктивних и брзопотезних реакција на ову кризну ситуацију :

ЧАСОПИС МЕДИЈАТОР

„Све има своје време, све што се чини под небесима има своје време“ пише у Библији у Проповеднику 3:1. И ето нас, данас у времену короне покренули смо први број:  првог часописа о медијацији у свету . Знамо да има блогова на ову тему, нормално је да има стручне литературе, специјалистичких радова исл., али наш допринос у време КОВИД-а19 јесте  први глобални часопис о медијацији. С обзиром на то да се идеја родила пре ове пошасти, а није је било могуће спровести у дело тада и да су се сада „присилно“ створили услови и пружила могућност, решили смо све то да искористимо и ову претњу претворимо у шансу тако што ћемо свету даривати магазин о медијацији. Људи имају право да знају да своје спорове могу решавати вансудски мирним путем. Часопис је намењен како грађанству тако и стручној јавности. Изгледа да, заиста, „све има своје време“.

Дакле, драге колеге честитам вам на вашем првом специјализованом магазину и позивам вас да дате свој допринос у креирању истог.

Медијатор магазин https://posrednik.org/

ОНЛАЈН МЕДИЈАЦИЈА

Један одличан пример долази нам из региона. Хрватска удруга за мирење (ХУМ) из Загреба спровела је своју прву, а можда и прву прву онлајн медијацију на овим просторима. Колеге, од срца вам честитам и надам се да ћете у неком од наредних чланака то ваше искуство поделити са свим нашим читаоцима. Ово је још један велики корак за медијацију, али и феноменалан пример о брзом реаговању и прилагоћавању у  кризној ситуацији. И сад би вам, драге колеге,  Дарвин рекао: “Ви ћете сигурно опстати” :).

Онлајн медијација

ВЕБИНАР МЕДИЈАЦИЈА

Још један добар пример, и допринос у овим временима, везан за медијацију у доба короне, јесте пример колеге Блаже Недића. Зашто да чекамо да прође корона, прилагодићемо се и уместо семинара направити вебинар. Е, управо то је урадио колега Недић и једном таквом вебинару присуствоваћемо 24.04.2020. Место одржавања ВЕБ. Тема: Извињење у медијацији  (скоро смо спомињали у једном чланку значај извињења). Вебинар је бесплатан. Можете присуствовати, а ако сте спречени из неког разлога ми ћемо вас свакако известити. Колега, Недићу, и Вама би Дарвин исто рекао као и колегама из ХУМ-а, а нама преостаје да се надамо да смо у истој групи :).

Аутор: НС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.