Међународни дан борбе против насиља над женама

На првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Феминист Енцуентро) одржаном у Боготи 1981. године, проглашен је Међународни дан борбе против насиља над женама који се обележава 25. новембра.
На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама.
Колико је насиље над женама појачано и скривено у доба Пандемије Ковид19, једно је од основних питања на које немамо одговор, иако су многи покушали да спроведу различита истраживања. Сложни у једном. Насиље над женама и породично насиље је појачано у време ове пошасти.
Када говоримо о насиљу, мисли се на физичко, психичко, сексуално, режимско (традиције која насиље над женама сматра нормалним), насиље које жене трпе. Боримо се против сваке врсте насиља.

Надамо се да се свест окружења променила и да смо сви схватили да насиље није „туђи’ проблем, већ проблем свих нас, читаве заједнице и да свако од нас треба да се бори против насиља било које врсте над било ким.

Дан 25. новембар је одабран као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској републици 1960. године. Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.
СТОП НАСИЉУ!

Списак активиста и удружења за помоћ:

https://zeneprotivnasilja.net/o-nama/spisak-organizacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.