Давне 1954. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација установљен је Међународни дан детета. Међународни догађај који се обележава 20. новембра сваке године. Основни разлог обележавања овог дана је промоција добробити деце у целом свету, указивању јавности на проблеме са којима се деца суочавају, али и указивању и подсећању на обавезе свих нас које имамо према деци.

Pixabay

Да ли ико, заиста, размишља и чини нешто за добробит деце (част изузецима и појединцима)? Да ли они који имају могућност да помогну деци у свету то и чине? Колико је деце у ратним подручјима? Колико деце је гладно? Колико нема основне услове за живот? Колико их је отето, продано и злостављано? Да ли су нам заиста важна права све деце на планети или је ово само још једно слово на папиру? Да ли и колико земље потписнице поштују и примењују Конвенцију?

Поражавајући статистички подаци говоре о угрожености скоро свих дечијих права, бар оних која су описана у Конвенцији о правима детета усвојеној 1989. године од исте те Генералне скупштине Уједињених нација.

Pixabay

Конвенцијa је значајна по томе што се на једном месту дефинишу грађанска, политичка, економска, здравствена, социјална и културна права детета, али и по томе што је ово, могли бисмо рећи, најшире прихваћен инструмент, правни, за заштиту људских права. Конвенцију је до сада ратификовало 196 земаља.

Свака држава усвајањем ове Конвенције, показује спремност за преузимање одговорности за добробит деце. Конвенција не говори само о правима детета, већ и обавезама које ми, као друштво у целини, имамо ради остваривања права детета.

Дете је, према Конвенцији, свака особа млађа од 18 година (осим ако домаће законодавство не дефинише другачије годину у којој се стиче пунолетство).

Конвенција се заснива на четири основна принципа:

Право детета на живот, опстанак и развој, партиципација, недискриминација и најбољи интерес детета.

Да ли ова фотографија осликава најбољи интерес детета? Pixabay

У нади да ће свако од нас појединачно заштитити свако дете и омогућити услове за безбедан и безбрижан живот, али и да ће свака држава као приоритет ставити интересе и добробит деце и радити у интересу деце, желимо да свако дете на планети буде безбрижно и пошаљемо поруку целом свету да су деца наше благо и да њихова добробит свима нама би требло да је најбитнија.

Pixabay

Ове слике говоре о нашој „успешности“ да деци обезбедимо безбрижност и све оно што им је загарантовано рођењем, свим писаним и неписаним моралним правима и нормама.

Опростите нам децо.

Конвенцију о правима детета можете преузети овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.