На свечаној седници Скупштине града Београда, данас, 15.04.2022.г., су саопштена имена добитника Награде града Београда „Деспот Стефан Лазаревић” за 2021. годину у двадесет области.

На овај начин одликујемо најбоље међу нама у двадесет различитих области. И ове године комисије, састављене од најеминентнијих стручњака, обавиле су замашан и изузетно одговоран посао. Требало је између великог броја номинација направити прво ужи, а затим и коначни избор, избор најбољих међу заиста изузетно квалитетним појединцима. Са пуним поверењем, верујући у њихов избор, позивам представнике комисија за доделу Награде града Београда да нам саопште одлуке комисија – рекао је Никодијевић

Како су саопштили председници и чланови жирија, награда за књижевност и преводно стваралаштво додељује се Владимиру Д. Јанковићу https://posrednik.org/vladimir-d-jankovic-beograd-1968/ .

За позоришно стваралаштво Нади Шаргин, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Александру Цветковићу, за музику и музичко-сценско стваралаштво др Маји Смиљанић Радић, за друштвене и хуманистичке науке проф. др Радошу Љушићу, за природне и техничке науке проф. др Драгану Милићеву, за проналазаштво Александру Марковићу, за изузетно дело које представља допринос развоју медицине проф. др Драгану Машуловићу, проф. др Ружи Стевић, проф. др Зорици Милошевић и проф. др Драгану Сагићу, за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине Ковид болници Батајница Универзитетског клиничког центра Србије, са проф. др Татјаном Аџић Вукичевић на челу, док је награду за архитектуру и урбанизам добио Владимир Лојаница. 

Награда града Београда за пољопривреду додељује се породичном пољопривредном газдинству Михаља Павела Давида из Бољевaца, општина Сурчин, за новинарство Ненаду Камиџорцу, за образовање др Златку Грушановићу и за спорт Милици Мандић. Награда града Београда за заштиту животне средине додељује се Ђорђу Билинцу, Горану Велиновом, Петру Величковићу, Славиши Видаковићу, Марку Вукичевићу, Стефану Ђуришићу, Мирославу Живковићу, Илији Илићу, Јанку Максимовићу, Марку Максимовићу, Драгану Мијушковићу, Николи Мијушковићу, Игору Праизовићу, Александру Сандићу, Нади Сарић Велинов, Дејану Станковићу, Миловану Тодоровићу, Милану Томашевићу, Небојши Чавићу и Немањи Шурлан.  

За дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда награда је припала Новаку Ђоковићу. Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд добио је Михаило Јовановић. Награда града Београда за стваралаштво младих у области науке за 2021. годину додељује се Николи Теомировићу. Награда града Београда „Светислав Стојановић” додељује се Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд и појединцу Дарку Цветићу. 

За области филмско и радио-телевизијско стваралаштво за 2021. годину, као и за стваралаштво младих у области уметности није било кандидата који су испуњавали услове, а награда за херојско дело није додељена. 

Никола Никодијевић је на крају седнице, у име Скупштине Града Београда, упутио честитке добитницима награда, а комисијама захвалио на марљивом и преданом раду. 

Свечана додела Награде града Београда биће одржана 19. априла, наводи се у саопштењу објављеном на сајту београд.рс

Свима који су номиновани, а посебно проглашени за најбоље међу изузетнима, Медијатор упућује искрене честитке.

Искрене, посебне честитке и нашој уредници Нели Савић https://posrednik.org/nela-savic/ , која се нашла на листи номинованих у друштву изузетних, и Владимиру Д. Јанковићу, овогодишњем лауреату.

До следеће године и нове номинације, читајте Медијатор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.