Драги грађани, да ли да вам честитамо или боље не?

Драги грађани, да ли да вам честитамо или не?

Да ли сте знали да је 5. јуна 2003. од стране Савета Европе и Европске комисије  установљен Европски дан грађанске правде. За обележавање овог дана означен је 25. октобар и од тада се сваке године обележава као дан цивилне правде са циљем приближавања правосудног система грађанима, информисања,  како би им правосудни систем  био приступачнији, али и како би боље разумели своја права и сазнали на који начин могу да остваре своја права и  која средства  им стоје на располагању за остваривање тих права. После 17 година, од како је установљено обележавање овог дана, ми данас можемо слободно да кажемо да се ништа значајно није променило и да би осим формалног обележавања на папиру, који служи за правдање онима који финансирају,  било идеално информисати грађанство и приближити им се искрено и срдачно, а не формално,

јер резултати говоре да о грађанским правима знају сви осим самих грађана, управо оних којима су намењена и потребна и који не знају како да их остваре.

Није ово критика само појединим владама Европских држава, већ читавој Европи и онима који одлучују по овим питањима! Затворен круг у који не можете доћи ни до информација ни до средстава да би заиста народу омогућили да буду информисани, а онда им пружили прилику да покушају, али и да остваре своја права!!!

У прилог овоме говоре и резултати недавно спроведених истраживања која су показала да скоро 60% грађана не зна ништа о поступку медијације, нпр. Не знају да свој спор, конфликт, незадовољство могу решавати вансудским мирним путем,  који је ефикаснији, бржи, хуманији, штеди све ресурсе, унапређује односе… Не знају за поступак у ком се ПРАВО И ПРАВДА ПРИБЛИЖАВАЈУ.

Е, моја Европо! Ово су поражавајуће чињенице. У прилог  говори и мејл који је стигао у нашу редакцију, чији садржај ћемо објавити уз одобрење онога ко га је послао, погледајте! Чак 14 година процес траје. Колико људи још има овакве и сличне проблеме, а ништа о својим правима и начинима на које могу да их остваре не знају!? Толико о правди и њеном приближавању грађанству!!! Захваљујући нашем магазину први пут је човек чуо за поступак медијације.

Синоћ смо добили још неке поруке са питањима како да људи остваре своја права! Драга Европо пробуди се! Без вере у постојање правде, какав живот очекује становнике земље? Да ли народ верује у правду коју спроводе надлежне институције, европске институције, светске  или једино преостаје да се надамо и стрпљиво сачекамо Божију правду?

Ваш магазин Медијатор, магазин свих становника ове нам планете ће се залагати да будете информисани и да вам свака корисна информација буде доступна, залагаће се да се право и правда приближе, да се спорови и конфликти решавају мирним путем, да се што више људи информише о поступку медијације, да се што више младих обучи вештинама медијације, како би предупредили и адекватно реаговали на могуће конфликте, али пре свега како би истицали и развијали социолошко хуманистичке особине, јер данас је „умјетност бити човјеком“ како би рекао уметник у овој дисциплини господин Срђан Шимац, који враћа веру у људе, а као судија враћа веру и у правду!

Нека нам је сретан овај дан и да се право и правда изједначе и буду доступне грађанима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.