НАПРЕДАК КРОЗ ТЕХНОЛОГИЈУ /ДОДАТНА ВРЕДНОСТ ОНЛАЈН МЕДИЈАЦИЈЕ/

Назив је чланка који нам је већ одавно послао колега Ендрју из Енглеске. Можда не би било ништа превише ново (мада чињеница да онлајн медијацију примењују већ од 2015. године, за нас на овим просторима, јесте новост) да колега није дао додатну вредност онлајн медијацији. Читајући чланак, који је свакако у складу с временом у ком живимо, срећна и помало изненађена како се медијација онлајн примењује већ дуже време у Енглеској, док ми сад ово време Ковида19 покушавамо да искористимо за ту промоцију, помислих: е, баш је добро што је колега дао економски осврт на онлајн медијацију да још једном потврдимо колико сам поступак медијације, у односу на друге поступке, штеди све ресурсе, а примена онлајн медијације то чини још више. Тад уследи изненађење: са онлајн медијације одједном читам о CО2 и загађењу…. Какве везе има онлајн медијација и екологија? Па са екологијом све има везе. А какве везе медијација има са загађењем?, (осим што екстерналије могу бити разлог спора) питах се. Кроз еколошки осврт на онлајн медијацију води нас медијатор Ендру Дане из Велике Британије, и истој, тако, даје додатну вредност – ону еколошку. Читајући текст помислих да би требало наслов текса да гласи: додатна вредност онлајн медијације или еколошки осврт на онлајн медијацију, али оставићемо наслов онако како је колега написао. Уживајте:


НАПРЕДАК КРОЗ ТЕХНОЛОГИЈУ

Ендрју Дане, Лондон, Енглеска
. Сарадник овлашћеног института за особље и развој
. Изабран за медијатора у AIAC у Куала Лумпуру,
Малезија

. Члан Већа за грађанско посредовање у Великој Британији
. Члан Удружења за спортско право Малезије
. Сертификовани и искусни онлајн медијатор
. Суоснивач Global Mediation Solutions
. Искусни специјалиста за радно право и ХР


Убедљив разлог за ОДР (online dispute resolution), после КОВИД-19?

Организације са споровима и потраживањима након КОВИД-19 потражиће искусне Е-медијаторе и тражиће посреднике који су обучени за онлајн решавање спорова, медијаторе који су прошли специјализовану обуку за медијацију уз помоћ технологије и добро разумевање пракси и поступака е-медијације, пошто ће након КОВИД-19, велика већина посредовања морати да се обавља онлајн.

Све предвидиве будуће непосредне медијације ће морати бити у складу са здравственим и безбедоносним смерницама Међународних Влада и институција: ношење маски и / или визира, друштвена дистанца, дезинфекција свих просторија за састанке пре и после сваке употребе, ће бити обавезно, што представља прави изазов , нарочито у економском смислу (повећава трошкове). Ако се посредник који организује посредовање лицем у лице не повинује прописима или их прекрши, а накнадни захтев поднесе било која страна која се зарази КОВИДом-19, посредник организатор или његова организација могу бити законски одговорни. Ношење маски ће озбиљно нарушити изразе лица и јасан говор, који су од суштинске важности током било ког посредовања (медијације).

Онлајн посредовање је потпуно ослобођено било ког ограничавајућег услова повезаног са личним посредовањем.
Судови су пре Ковида 19 имали нагомилане предмете и чекали су рочишта, а у неким ситуацијама чак 3 до 10 и више година да би били саслушани на Врховним судовима. Узмите у обзир време чекања да судови започну са саслушањем нових случајева, евидентираних током и после КОВИД-19, укључујући уговорне, грађанске, брачне, комерцијалне случајеве, локалне заједнице, станодаваца и станара, случајева везаних за радно право итд., који ће бити наведени и саслушани на судовима након КОВИДа-19.

3. марта 2020. године, Министарство правде у Кини позвало је на убрзани развој кинеских „Интернет арбитражних система“ истичући важност Интернетског Решавања Спорова или ОДР (ИРС) за постизање свог циља: враћања економије на прави пут док се бори да задржи контролу над ширењем КОВИД-19.

КОВИД-19 нам пружа многе нове могућности. То би могла бити златна прилика да се у будућности примени радикална промена у начину вођења посредовања у будућности.

Да бисте поново покренули ваше пословање и економију земље, рана интервенција ОДР-а једино је исплативо и брзо решење било ког спора. Парнични поступци су скупи, дуготрајни и стресни. Нарочито у ова времена без преседана.

Више људи сваке године изгуби живот због загађења ваздуха широм света него што се предвиђа да умре од вируса КОВИД-19.

Према Светској здравственој организацији загађење ваздуха сваке године убије око 7 милиона људи широм света.

Медијатори који су искључиво обављали медијације лицем у лице тако су само придодали нашим већ загађеним градовима :

• Возећи типични аутомобил од 30 миља по галону 10.000 миља годишње, производећи 4,6 тона C02.
• Кружним путовањем аутомобилом од 30 миља производећи 26 лбс (11,79кг) C02
• Ноћењем у хотелу који производи 66 lbs ( 30 kg ) C02
• Једући у ресторанима производећи 55 lbs ( 24,95) C02
• Авио превозом од 3000 миља производећи 1367 lbs (1лб=0,453592 kg) C02
• Док свако 60-минутно интернетско посредовање производи 0.01 lbs C02.

НАКОН ШТО ОВОЈ ЗАРАЗИ ДОЂЕ КРАЈ, ХОЋЕТЕ ЛИ СЕ ВРАТИТИ СТАРИМ НАВИКАМА?

Трошкови су главна предност код ОДР-а, без ангажовања скупих места, без трошкова путовања или ноћења. То ће бити посебно случај након KОВИД-19, јер ће организације трпети драматично смањене буџете.

ОДР се може брзо организовати 24/7 са било ког места на свету, чак и са преводиоцем, без координације присуства сваке стране на месту посредовања.

ОДР је изузетно користан за особе са инвалидитетом којима путовање до места посредовања и приступ њему могу представљати изазов.
ОДР је предност у случајевима када странке више воле да не буду у истој згради или соби, где могу избити стара непријатељства.

Као организација успешно користимо Зум од 2015. за наш ОДР, ово је наша омиљена платформа за видео конференције.

У будућности ће се технологија само даље усавршавати.

Били бисмо веома захвални да чујемо ваша запажања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.