ЗАР СВА УНИВЕРЗАЛНА ПРАВА МОРАЈУ БИТИ „ПРОГЛАШЕНА“? ПРИСТУП ЧИСТОЈ И ЗДРАВОЈ СРЕДИНИ НОВО /СТАРО/ УНИВEРЗАЛНО ПРАВО

Не могу да се осврнем на све „Указе“ „Проглaсе“ и сл. без дозe сарказма. Зар заиста, заиста морамо да проглашавамо шта су то „УНИВЕРЗАЛНА ЉУДСКА ПРАВА“? Док Генерална скупштина УН не прогласи правом подразумевано, значи то није било право до сад? Зар право на слободу и мир не представљају универзална права? Зар право на ваздух, воду, природу, храну, здравствене и социјалне услуге нису права која се подразумевају? Па? Колико знате оних који уживају наведена права? Зар нам треба „Проглас“ или Дан детета, Дан мајки или очева, Дан оболелих од ретких болести (данас сам прочитала да је суд донео одлуку да се једном детету одузме право на живот те је скинуто са апарата који су га одржавали у животу. Родитељи су изгубили правну битку, те гледали како им се дете гуши и умире. Јел то право?)… Дан планете, Дан оболелих од аутизма, …, Дан екологије,… па каквих све дана у години немамо?! И? Шта смо постигли? Учинили свет лепшим местом за живот? Свели кршење „универзалних“ права на минимум или их потпуно искоренили?

Зар право на достојанствен живот, живот једнаких могућности за све, није довољно само по себи. Зар мора бити „проглашено“? И онда шта? Шта онда кад га је ГС УН прогласила? Поштоваће се? Као што се поштује право на мир и слободу, као што се поштују сва друга права у Сирији, Авганистану, Украјини, Русији, Етиопији, Еритреји, на Балкану, У Европи, …, у вашој земљи, у мојој земљи? Поштоваће се?! Право на достојанствен живот сваког човека на планети!!!

Имате право да будете људи! Немате право да ускраћујете туђа права и немате права да се борите за своја права кршећи туђа права!!! Зар то неко мора да вам каже? Зар неко мора да прогласи универзалним правом оно што је Богом дано: природа, слобода, храна, ваздух, вода, мир, јединство…? Зар смо толико изгубили компас?

Зар је могуће подносити оволико лицемерје? Сваки дан читамо о загађивању река, уништавању биодиверзитета, загађивању ваздуха, уклањању зелених површина, сваки дан, али сад ће бити другачије јер је ГС УН прогласила „ПРИСТУП ЧИСТОЈ И ЗДРАВОЈ СРЕДИНИ УНИВЕРЗАЛНИМ ЉУДСКИМ ПРАВОМ“. Још само да су дали и методологију за остваривање тог права. Ко то зна? Ко зна како човек да оствари своја универзална права у свету пуном лицемерја и „демократије“, где они који доносе прогласе и они који одлучују крше људска права? Ко зна? У времену у ком се СВА људска права крше, ко зна како остварити право, на већ Богом дану, чисту и здраву средину?

Нела Савић

У наставку текст Бојане Богојевић:

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ПРОГЛАСИЛА ПРИСТУП ЧИСТОЈ И ЗДРАВОЈ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ УНИВЕРЗАЛНИМ ЉУДСКИМ ПРАВОМ

Генерални секретар УН-а Антóнио Гутеррес назвао је овај развој догађаја „историјским“ и изјавио да ће „резолуција помоћи у смањењу еколошких неправди, умањитии недостатке у заштити и оснажити људе, посебно оне који су у рањивим ситуацијама…“ Према речима изнетим у саопштењу за штампу УН-а, високи комесар УН-а Мицхелле Бацхелет подржала је резолуцију, али је истакла да „једноставна афирмација нашег права на здраву животну средину није довољна” и да „државе морају да спроведу своје међународне обавезе и повећају своје напоре да то остваре”.

Текст резолуције су првобитно представиле Костарика, Малдиви, Словенија и Швајцарска у јуну 2021. године, али га сада коспонзорише више од 100 држава. Текст резолуције тек треба да буде објављен.
На овом месту важно је напоменути да је године 1972. Конференција Уједињених нација о животној средини која је одржана у Стокхолму, завршена сопственом историјском декларацијом,а уједно је била И прва која је поставила питања животне средине у први план међународних брига и означила почетак дијалога између индустријализованих земаља и земаља у развоју о вези која постоји између економског раста, загађења ваздуха, воде и океана и благостања људи широм света

Неопходно је истаћи, да као што је и сам генерални секретар УН навео , новопризнато право биће кључно за решавање троструке планетарне кризе.

Да би било јасније овде се мисли на три главне међусобно повезане еколошке претње са којима се човечанство тренутно суочава, а то су : климатске промене, загађење и губитак биодиверзитета – , а све наведено је поменуто у тексту резолуције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.